Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη Ρουμανία

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009 11:03

Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πρόκειται να επισκεφτεί το Βουκουρέστι στις αμέσως επόμενες ημέρες προκειμένου να αξιολογήσει την μακροοικονομική κατάσταση της Ρουμανίας και να έχει συνομιλίες σχετικά με την πιθανή σύναψη συμφωνίας για την υποστήριξη της εγχώριας οικονομίας και την κάλυψη του ελλείμματος χρηματοδότησης του 2009, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές της χώρας.

«Η αντιπροσωπεία έρχεται για μία πρώτη επαφή με την νέα κυβέρνηση και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας μιας συμφωνίας. Ενδεχομένως, τελικά θα καταλήξουμε στην υπογραφή μίας συμφωνίας καθώς η Ρουμανία χρειάζεται μία άγκυρα και ακόμη και αν στραφεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για βοήθεια θα χρειαστεί μία συμφωνία με το ΔΝΤ προκειμένου να εποπτεύεται η φορολογική πολιτική και η πολιτική μισθών. Οι Βρυξέλλες βασίζονται στην εμπειρία του ΔΝΤ, όπως βασίστηκαν στην περίπτωση της βοήθειας προς την Ουγγαρία», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές αυτές.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ρουμανική οικονομία των 2009 έγκειται στον τρόπο με τον οποίον θα χρηματοδοτήσει τόσο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με δεδομένη τη σημαντική υποχώρηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, όσο και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, με δεδομένη την ταχεία υποχώρηση των δημοσίων εσόδων.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα