«Δυσοίωνες» χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις για την πλειονότητα των οικονομιών το 2009 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), στην ετήσια έκθεσή του «Παγκόσμιοι κίνδυνοι 2009», την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Όπως επισημαίνει το WEF, η φετινή χρονιά θα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αναστάτωση στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αγορές εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες, η έλλειψη ρευστότητας συνεχίζεται, η ανεργία αυξάνεται, η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρηματιών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αναφέρει χαρακτηριστικά το WEF.
«Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι κίνδυνοι γίνονται ισχυρότεροι όσον αφορά τον αντίκτυπό τους», καθώς αυτή η κατάσταση ενδέχεται να ωθήσει κυβερνήσεις σε χάραξη και υλοποίηση πολιτικών οι οποίες είναι επικίνδυνες μακροπρόθεσμα.
«Οι μαζικές δαπάνες που προβλέπουν οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της αρωγής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απειλούν την ήδη επισφαλή κατάσταση των δημοσιονομικών σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αυστραλία», προειδοποιεί το WEF.
Στην έκθεσή του αναφέρονται όχι λιγότεροι από 36 κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν, κατηγοριοποιημένοι σε πέντε κατηγορίες: οικονομικοί, γεωπολιτικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και τεχνολογικοί.
Στην πρώτη κατηγορία, αναδεικνύεται ως μείζων κίνδυνος το ενδεχόμενο να παρασύρει η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ την κινεζική οικονομία σε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μόλις 6% το 2009. Η «επώδυνη προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας ενδέχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Μόνο μία «συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο δράση» είναι σε θέση να περιορίσει τις ζημίες, συμπεραίνει το WEF. «Το 2009 προσφέρει την ευκαιρία ενίσχυσης της παγκόσμιας διακυβέρνησης και της ανάπτυξης μιας πολιτικής βούλησης για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση, η οποία συντάχθηκε υπό την αιγίδα της Swiss Re, της Citigroup, της Zurich Financial Services και της Marsh & McLennan, θα χρησιμεύσει ως βάση για τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Συνόδου του WEF στο Νταβός της Ελβετίας, στις 28 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters