Προειδοποίηση Μπερνάνκι

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 00:01
REUTERS/TOBY MELVILLE

Η Wall Street «πάλεψε» να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, καθώς προς στιγμήν η ισχύς των μετοχών τεχνολογίας και ενέργειας φάνηκαν να αντισταθμίζουν την εξασθένηση του τραπεζικού τομέα.

Τελικά όμως υπερίσχυσαν οι ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη, μετά τις πρώτες ζημίες που ανακοίνωσε ο γίγαντας αλουμινίου Alcoa στο τέταρτο τρίμηνο σε διάρκεια έξι ετών με αποτέλεσμα να ασκηθούν πτωτικές πιέσεις στις μετοχές. Αρνητικό αντίκτυπο είχε και η προειδοποίηση του διοικητή της Φέντεραλ Ρεζέρβ Μπεν Μπερνάνκι ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να επιδεινωθεί.

Κατά τον Μπερνάνκι, η λήψη δημοσιονομικών μέτρων δεν αρκούν για την τόνωση της οικονομίας εάν δεν συνοδευθούν και από άλλα μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών. Στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank πιστεύει ωστόσο ότι οι αμερικανικές μετοχές ίσως να έχουν ήδη αγγίξει κατώτατο σημείο πέρυσι το Νοέμβριο και πιθανόν να σταθεροποιηθούν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν εκ νέου με πτώση εν μέσω αναζωπύρωσης των επενδυτικών ανησυχιών για το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης, με το χρηματοοικονομικό τομέα να καθοδηγεί την πτώση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,5% στις 840,36 μονάδες. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μεγαλύτερη επιβράδυνση στην Ευρώπη και αρχίζουν τις ρευστοποιήσεις», επισημαίνει οικονομολόγος της Commerzbank.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα