Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2002 19:17
UPD:19:19

ΤΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ αποτελέσματα της Micron Technology, η χρεοκοπία της Conseco και η εξασθένηση των ελπίδων για αποφυγή νέου πολέμου στον Κόλπο πυροδότησαν νέες ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

«Τα αποτελέσματα της Micron επαναφέρουν στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τις προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο στέλεχος γαλλικής τράπεζας ο οποίος χαρακτήρισε «διάλειμμα» την πρόσφατη ανάκαμψη των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, η είδηση ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία σημείωσε πτώση μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/18/268688.htm πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δέχθηκαν πιέσεις από την αρχή των συναλλαγών με αρνητικό πρωταγωνιστή τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Οι αρχικές απώλειες διευρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά το πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.838,10 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,81%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.077,39 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,95% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.431,32 μονάδες μειωμένος κατά 2,38%.

Σχεδόν δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,89%, στις 3.049,07 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης ότι η αμερικανική Micron Technology στο πρώτο οικονομικό της τρίμηνο εμφάνισε ζημία ύψους 52 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημίας ύψους 23 σεντς ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η Credit Suisse First Boston αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις ζημίες της Micron στο 2003 και το 2004 ενώ μείωσε την τιμή-στόχο της μετοχής στα 10 δολάρια από 16 δολάρια που ήταν μέχρι σήμερα.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε επίσης η είδηση ότι η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω την αξιολόγησή της για την μετοχές των εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών.

Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών ASML υποχώρησε κατά 14,77%. Σημαντικές απώλειες (7,03%) κατέγραψε και η μετοχή της ομοειδούς γαλλο-ιταλικής επιχείρησης.

Πτώση (2,43%) σημείωσε και η μετοχή της Vodafone στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας θα παραιτηθεί τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Ανάλογες απώλειες καταγράφει αυτή την ώρα στη Φρανκφούρτη και η μετοχή της Allianz. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου Χένιγκ Σούλτε-Νέλε θα υποβάλει την παραίτησή του στα τέλη Απριλίου του 2003 http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/18/268749.htm .

Αντιθέτως, άνοδο (1,35%) σημείωσε η μετοχή της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών L' Oreal. Ο πρόεδρος της εταιρείας σε συνέντευξή του στη "Le Figaro" δήλωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο θα είναι το καλύτερο του τρέχοντος έτους για τη L' Oreal λόγω της αυξημένης ζήτησης στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα