Xαριστική βολή στο Χ.Α. η υποβάθμιση της οικονομίας από S&P

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 09:39

Τη χαριστική βολή έδωσε χθες στο Χ.Α. η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το διεθνή οίκο Standard & Poor΄s, προκαλώντας κύματα πωλήσεων σε μία ήδη πιεσμένη και πτωτική αγορά.

Εως τότε, το Χ.Α. ακολουθούσε πιστά την πορεία των διεθνών αγορών δεχόμενο σημαντικές πιέσεις, αποτέλεσμα συνδυασμού της κακής ψυχολογίας και αρνητικών εξελίξεων όπως τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα.

Με χαρακτηριστική ευκολία, ο γενικός δείκτης τερμάτισε μειωμένος κατά 5,47% στις 1.743,47 μονάδες, ενώ ο ημερήσιος τζίρος παρέμεινε καθηλωμένος ελαφρώς επάνω από τα 100 εκ. ευρώ.

Ως αναμενόμενη χαρακτήρισαν τη χθεσινή ανακοίνωση της S&P παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή «ευθύνεται» για μέρος της χθεσινής υποχώρησης και σε καμία περίπτωση για το σύνολο αυτής. Κάποιοι εξέφρασαν και προβληματισμό σχετικά με το timing της ανακοίνωσης αυτής, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, συμφώνησαν όλοι, οι εξελίξεις αυτές ήρθαν στην πιο ακατάλληλη στιγμή, επιβαρύνοντας σημαντικά το ήδη εύθραυστο κλίμα και την αρνητική ψυχολογία των επενδυτών.

«Η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη και δυστυχώς το κόστος αυτής θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς ΑΧΕ κ. Βασίλης Χατζηλιας προσθέτοντας: «Η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε η υποβάθμιση προβληματίζει και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε, δημιουργεί ευλόγως ερωτήματα. Ωστόσο, ανεξαρτήτως σκοπιμότητας ή μη, η επίδραση της εξέλιξης αυτής θα είναι καταλυτική. Σε καμία περίπτωση, πάντως, η ελληνική οικονομία, είτε στο σύνολό της είτε ανά κλάδο δραστηριότητας (π.χ. τράπεζες) δεν αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα».

«Μία ακόμα δυσμενής εξέλιξη ήρθε να προστεθεί σε μία δύσκολη χρονιά και παρά το γεγονός ότι η χθεσινή υποβάθμιση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η επίδραση των εξελίξεων αυτών και στη χρηματιστηριακή αγορά δε θα είναι καταλυτική» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, Ηρακλής Κουνάδης ο οποίος επεσήμανε πως «η προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης του διεθνούς οίκου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον - και σε περίπτωση μη βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών- περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας μας, και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο.

Ούτως ή άλλως η χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα είναι πραγματικά δύσκολη, η απόλυτη έλλειψη αυτονομίας της εγχώριας αγοράς είναι προφανές ότι δεν αφήνει περιθώρια για σενάρια ανεξάρτητα του γενικότερου κλίματος, ενώ οι προβλέψεις μας για μείωση κερδοφορίας της τάξεως του 15% για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρυμένο για το ελληνικό Χρηματιστήριο».

«Στην ελληνική πραγματικότητα ακόμα και όταν μία εξέλιξη είναι αναμενόμενη ή και προεξοφλημένη, τη στιγμή που τελικώς συντελείται, έχει μεγάλη επίδραση και επίπτωση σε ό,τι σχετίζεται με αυτή.

Ετσι συνέβη και στη χθεσινή ανακοίνωση περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τη S&P» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Μerit ΑΧΕΠΕΥ, Εμμ. Βάρσος, προσθέτοντας πως «μέρος μόνο της χθεσινής υποχώρησης του Χ.Α. οφείλεται σε αυτό το γεγονός. Το κλίμα ήταν ήδη επιβαρυμένο από τη μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών και η ανακοίνωση για υποβάθμιση απλώς συνετέλεσε στην εκδήλωση ισχυρότερων πιέσεων. Το θέμα πλέον είναι εάν θα δούμε νέο χαμηλό στο βασικό δείκτη ή θα καταφέρουμε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Είναι, πάντως, λυπηρό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή μεγάλος αριθμός αμερικάνικων μετοχών είναι σαφώς ελκυστικότερες από ελληνικούς τίτλους, ακόμα και για τους Ελληνες επενδυτές».

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΟΛΙΑ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα