Το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το γερμανικό

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 13:24
REUTERS/STRINGER

Σε αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης από 11,9% σε 13% προχώρησε η κινεζική κυβέρνηση, με το εκτιμώμενο ΑΕΠ να ανέρχεται στα 3,4 τρισ. δολάρια για το 2007 - 3% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το γερμανικό ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις για το κινεζικό ΑΕΠ του 2008 αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα από το Πεκίνο.

Την ώρα που οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία -οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου- βουλιάζουν στην ύφεση, οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις θέλουν το ΑΕΠ της Κίνας να αυξάνεται με ρυθμό 5% τα ερχόμενα έτη.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας θα ξεπεράσει τα προσεχή έτη το ιαπωνικό ΑΕΠ, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 4,3 τρισ. δολάρια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 7,5% για την Κίνα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, οι κινεζικές εξαγωγές το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο κατέγραψαν απότομη πτώση εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκαν οι υπόλοιπες οικονομίες, ενώ οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούν ότι τα επιτόκια κάτω του 6% είναι πιθανό να επιδεινώσουν την ύφεση στον υπόλοιπο κόσμο.

«Η Κίνα δεν αρκείται πλέον στο ρόλο του κατασκευαστή παιχνιδιών ή αθλητικών ειδών», αναφέρει στο βιβλίο του «China 2020» ο συγγραφέας Μάικλ Σαντόρο. «Αυτό που επιδιώκει σήμερα είναι να αναδειχθεί σε παίκτη του κλάδου φαρμάκων και τροφίμων, καθώς και άλλων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στους οποίους η ασφάλεια και η ποιότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

Η Κίνα ανακοίνωσε πρόσφατα την παροχή πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 600 δισ. δολαρίων, ενώ το κινεζικό Συμβούλιο της Επικρατείας εκπόνησε καινούργιο σχέδιο ενίσχυσης των κλάδων χάλυβα και αυτοκινήτων –στο οποίο περιλαμβάνεται κονδύλι 1,5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή αυτοκινήτων «εναλλακτικής» τεχνολογίας.

Πηγή: CNN



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα