ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων στο 2%

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 14:45
UPD:16:04

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% αποφάσισε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στη σημερινή της συνεδρίαση, υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Τη μείωση του ευρω-επιτοκίου στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα είχε προεξοφλήσει η πλειονότητα των οικονομολόγων, με ορισμένους, μάλιστα, να κάνουν λόγο για νέα μείωσή του στο 1,5% τον Μάρτιο.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επανέλαβε χθες την πρόβλεψή του για ύφεση στην Ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο του 2009 και προειδοποίησε ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Στην έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για συρρίκνωση 0,6% της οικονομίας το 2009 και για ανάπτυξη 1,2% το 2010.

NAFTEMPORIKI.GR
Δ. Κεφαλάκος: Η ύφεση συναντά τον αποπληθωρισμό

Η ύφεση συναντά τον αποπληθωρισμό, δηλώνει ο διευθυντής της Ναυτεμπορικής, Διονύσης Κεφαλάκος

Ο επικεφαλής του οργανισμού ¶νχελ Γκουρία δήλωσε, μάλιστα, πως κρίνει αναγκαία τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίασή της, θεωρώντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκιά της συνολικά κατά 175 μονάδες βάσης από τις αρχές Οκτωβρίου. Τον περασμένο μήνα, ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε δηλώσει πως προτεραιότητα της τράπεζας είναι να διασφαλίσει πως οι μειώσεις αυτές θα «περάσουν» στην οικονομία.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Τρισέ στις 15:30 (ώρα Ελλάδος), στην οποία θα δικαιολογήσει τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ και θα παράσχει ενδείξεις για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η τράπεζα τους επόμενους μήνες.

Σε μείωση των επιτοκίου της στο 1,5%, το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία, προέβη την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας. Τον Δεκέμβριο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια στο εύρος του 0 με 0,25%, ενώ κοντά στο μηδέν έφεραν τα επιτόκιά τους και οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και της Ελβετίας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εισαγωγική δήλωση Ζαν Κλοντ Τρισέ

Η εισαγωγική δήλωση του Ζαν Κλοντ Τρισέ

Η Ευρωζώνη βιώνει μια «σημαντική επιβράδυνση»

Η Ευρωζώνη βιώνει μια «σημαντική επιβράδυνση» και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν πτωτικοί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί αυτή την ώρα.

Η εγχώρια ζήτηση πιθανόν να παραμείνει περιορισμένη, καθώς οι χρηματοοικονομικές αναταραχές επηρεάζουν ολοένα περισσότερο την πραγματική οικονομία, δήλωσε ο κ. Τρισέ, εκτιμώντας ότι η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί τα προσεχή τρίμηνα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ανέφερε ότι οι πιέσεις εξακολουθούν να περιορίζονται και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν έντονες αυξομειώσεις το 2009.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια “πειθαρχία” στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ επανέλαβε πως η τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.

Όπως διευκρίνισε, η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων στο 2% ήταν ομόφωνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα