ΕΕΤ: Πρόταση για ανεπιφύλακτη εγγύηση του Δημοσίου στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 11:35

Την ανεπιφύλακτη εγγύηση του Δημοσίου, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η χρήση των προγραμμάτων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), πρότεινε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), σε δηλώσεις του στην ΝΕΤ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ, καθώς και στην κριτική που δέχεται το τραπεζικό σύστημα ότι δεν διοχετεύει την ρευστότητα μέσω δανεισμού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, ο κ. Γκόρτσος τόνισε ότι το πρόγραμμα τώρα ξεκινάει να υλοποιείται.

Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα τα 8 δισ. ευρώ θα προωθηθούν για την ενίσχυση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες μέσω δανεισμού, ενώ ποσό 5 δισ. ευρώ θα δοθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ενόψει μελλοντικών επισφαλειών, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και της διεθνούς κρίσης, διευκρίνισε ο γ.γ. της ΕΕΤ.

Επίσης, 15 δισ. ευρώ θα δοθούν σε εγγυήσεις για εξομάλυνση της διατραπεζικής αγοράς, που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους του χρήματος με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι εκτιμήσεις ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν εκτεθειμένες σε προϊόντα, που αποτέλεσαν την αιτία να ξεσπάσει η διεθνής κρίση, και δεν είχαν πρόβλημα φερεγγυότητας επιβεβαιώθηκαν, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκόρτσος.

Πρόσθεσε, τέλος, πως παρά τις επιπτώσεις της κρίσης και την αύξηση του κόστους του χρήματος διεθνώς τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα, ειδικότερα της στεγαστικής πίστης, εξακολουθούν να παραμένουν συγκριτικά σε χαμηλότερα επίπεδα από πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα