Aνοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2002 08:13

ΑΝΟΔΟ, για πέμπτη ημέρα σε σύνολο έξι, μετά από κέρδη 11% σε μια εβδομάδα, σημειώνει η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε μια πολεμική επέμβαση στο Ιράκ, κάτι το οποίο θα επηρεάσει τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου, οι οποίες έχουν ήδη συρρικνωθεί από την απεργία στη Βενεζουέλα.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους δεν είναι ικανοποιημένος από την έκθεση του Ιράκ προς τα Ηνωμένα Εθνη για το οπλοστάσιό του», είπε χθες προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάϊσερ. «Ο κ. Μπους μάλλον βρίσκεται πολύ κοντά σε μια επίθεση εναντίον του Ιράκ και αυτό σίγουρα θα επηρεάσει πολύ τις εξαγωγές πετρελαίου από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, που προμηθεύουν τον κόσμο με το 1/4 των συνολικών ποσοτήτων πετρελαίου», αναφέρουν αναλυτές.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά 36 σεντς, ποσοστό 1,2% φθάνοντας στα 30,80 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές, μετά τη διαπραγμάτευση συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, στις 12:56' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

Χθες η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 34 σεντς ή 1,1% φθάνοντας στα 30,44 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από το κλείσιμο της 2ας Οκτωβρίου, ενώ νωρίτερα και κατά το μέσον της συνεδρίασης η τιμή του ανήλθε στα 31,25 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 11% τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, καθώς η απεργία στη Βενεζουέλα για τρίτη εβδομάδα, μειώνει όλο και περισσότερο τις εξαγωγές πετρελαίου από την πέμπτη σε μέγεθος προμηθεύτρια πετρελαίου στον κόσμο.

Φέτος, η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 55%. Οι υψηλότερες τιμές, ενδέχεται να αυξήσουν τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ, να μειώσουν τους ρυθμούς της οικονομικής τους ανάπτυξης και να ματαιώσουν την αύξηση των επιτοκίων, εκτιμά ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, William Dudley, σε ανάλυσή του προς τους επενδυτές.

Λ.Κ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα