Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009 12:26
UPD:12:39

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο αντίστοιχα (19-20/1/2009).

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός θα έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια, καθώς και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Eurogroup και Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Οικονομική κατάσταση και εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Θα γίνει συζήτηση για τις πρόσφατες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, υπό το φως και των ενδιάμεσων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για την κατάλληλη αντίδραση της οικονομικής πολιτικής

2. Παρακολούθηση της εξέλιξης της ανταγωνιστικότητας στην ζώνη του ευρώ

Θα γίνει συζήτηση με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συντάχθηκε στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που υπήρξε στο Eurogroup της 7ης Ιουλίου 2008.

3. Εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία

Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για την πρόοδο όσον αφορά τη διαδικασία εισαγωγής του ευρώ στη Σλοβακία, η οποία αποτελεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 το 16ο μέλος της Ζώνης του Ευρώ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Παρουσίαση του προγράμματος εργασιών της Προεδρίας

Η Τσεχική Προεδρία θα εστιάσει στις ακόλουθες προτεραιότητες:

- Εύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης, προκειμένου οι ευρωπαϊκές οικονομίες να επανέλθουν όσο το δυνατόν συντομότερα σε πορεία ανάπτυξης,

- Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά,

- Διασφάλιση αποτελεσματικού συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών στο πλαίσιο που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και από τη Στρατηγική της Λισσαβόνας,

- ¶ρση των εμποδίων στη λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της Εσωτερικής Αγοράς στις νέες συνθήκες, κυρίως στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της φορολογίας.

Το Συμβούλιο ECOFIN θα ασχοληθεί με την παρακολούθηση της εφαρμογής και την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2008. Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες, η Προεδρία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με ευελιξία, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα εργασιών της.

2. Συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του προηγούμενου Δεκεμβρίου, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων συμφώνησαν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης, ότι τα κράτη - μέλη που το επιθυμούν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας. Το Συμβούλιο ECOFIN έλαβε εντολή να προσπαθήσει να εξασφαλίσει συμφωνία για το ζήτημα αυτό μέχρι το Μάρτιο του 2009.

3. Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική για το 2009

Στόχος είναι:

- Η εκτίμηση των οικονομικών εξελίξεων και προοπτικών, υπό το φως των προβλέψεων της Ε. Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν στις 19 Ιανουαρίου

- Η αποτύπωση των θέσεων των κρατών - μελών, υπό το φως της ήδη συμφωνηθείσας στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί στις συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για τους πολυμερείς Οργανισμούς ελέγχου και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και

- Η ανταλλαγή απόψεων για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής υπό τις παρούσες συνθήκες.

4. Εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία

Από την 1η Ιανουαρίου 2009, η Σλοβακία είναι η 16η χώρα που υιοθέτησε το ευρώ ως εθνικό νόμισμα. Η μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα χρησιμοποιείται και το ευρώ και η κορώνα (το παλαιό νόμισμα της χώρας) έχει περιοριστεί σε μόλις 16 ημέρες.

5. Επενδυτικό πλαίσιο για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων

Αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με την κοινή πρωτοβουλία της Ε. Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEDB) για τη διαμόρφωση μέχρι το 2010 ενός ενιαίου επενδυτικού πλαισίου για τα Δ. Βαλκάνια. Σκοπό της πρωτοβουλίας αυτής αποτελεί η κοινή προώθηση όλων των μορφών χρηματοδότησης για την υποστήριξη των επενδύσεων στην περιοχή, μέσω της σταδιακής εναρμόνισης και συντονισμού όλων των χρηματοδοτικών δράσεων, τόσο των κοινοτικών όσο και αυτών που αναλαμβάνονται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και επιμέρους δωρητές.

6. ¶λλα θέματα

Μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κ. C. Lagarde, ενδεχομένως να συζητηθεί το θέμα της ευθύνης των θεματοφυλάκων, με αφορμή την υπόθεση Madoff.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα