Σημαντική εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2002 11:18
UPD:11:35

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα έξι και πλέον ετών υποχώρησε το Δεκέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική στατιστική υπηρεσία ISAE, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στο 106,7 από 109,7 - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - το Νοέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε στις 108,7 μονάδες.

«Είναι προφανές ότι η απαισιοδοξία των ιταλών καταναλωτών για τις προοπτικές της οικονομίας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη σοβαρή κρίση που διέρχεται ο κλάδος της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας», αναφέρει στη σχετική της έκθεση η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,3%, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες εξακολουθούν να παρουσιάζουν στασιμότητα. Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Η Fiat, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας, ανακοίνωσε τον ίδιο μήνα ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 8.100 υπαλλήλων της, καθώς η ζήτηση προϊόντων της στην εγχώρια αγορά έχει μειωθεί σημαντικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα