Κάτω από τα 35 δολ. το αργό

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 05:47
UPD:05:55

Κάτω από τα 35 δολ. το βαρέλι υποχώρησε στο αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη εν μέσω εικασιών ότι η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα οδηγήσει χαμηλότερα την κατανάλωση των καυσίμων για δεύτερη χρονιά.

Η υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης, ο περιορισμός της έντασης στη Μέση Ανατολή και η επίλυση της διαφοράς με την Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσει τις τιμές του καυσίμου προς τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών των 32,40 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με χθεσινό σχόλιο της Goldman Sachs Group Inc. O ΟΠΕΚ ενδέχεται να μειώσει και πάλι την παραγωγή εάν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν και άλλο δήλωσε στις 17 Ιανουαρίου ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Χακίμπ Κελίλ.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 34,54 δολ. το βαρέλι, 5,4% χαμηλότερα από το κλείσιμο της εβδομάδας που πέρασε κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 8:54 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια που λήγουν σήμερα, υποχώρησαν χθες έως τα 33,89 δολ. το βαρέλι, όταν το floor του Nymex δεν λειτουργούσε λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Οι χθεσινές συναλλαγές θα υπολογιστούν σήμερα στο κλείσιμο.

Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Μαρτίου διαπραγματεύθηκαν στα 40,84 δολ. το βαρέλι, 4,1% χαμηλότερα, μετά τη χθεσινή τους υποχώρησε έως τα 40,21 δολ. το βαρέλι.

Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε έως 2,07 δολ., ποσοστό 4,4%, φθάνοντας χθες στα 44,50 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και τον Καναδά καθώς οι επενδυτές είκασαν ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για την τόνωση του τραπεζικού κλάδου θα αποτύχουν να περιορίσουν την επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα