Ε.Ε.: Δεν έχουμε αποδείξεις ότι η Ουκρανία παρακρατούσε ρωσικό φ. αέριο

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 18:16
UPD:18:28

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία ότι η Ουκρανία έκανε παρακράτηση (ρωσικού φυσικού αερίου που προοριζόταν για την Ευρώπη) χωρίς να έχει έγκριση, μετά τις 31 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Αντρίς Πιέλμπαγκς σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει αποδείξεις για το βάσιμο των ρωσικών ισχυρισμών ότι η Ουκρανία παρακρατούσε ρωσικό φυσικό αέριο που προοριζόταν για τους ευρωπαίους πελάτες, δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας Επίτροπος της Ε.Ε. Αντρίς Πιέλμπαγκς.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία ότι η Ουκρανία έκανε παρακράτηση (ρωσικού φυσικού αερίου που προοριζόταν για την Ευρώπη) χωρίς να έχει έγκριση, μετά τις 31 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αμέσως μετά την επανάληψη της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, που είχε διακοπεί στο τέλος του 2008, με αφορμή της διαμάχη της Μόσχας με το Κίεβο. Ο ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξομάλυνση της κατάστασης και επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντική για τους καταναλωτές στην ΕΕ μία μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να μην υπάρχει διακοπή της ροής φυσικού αερίου κάθε χειμώνα».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, τόνισε πως η ρωσική εταιρεία έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια τους τελευταίους μήνες προκειμένου να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τη διατάραξη της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και να βρει λύση για τον τερματισμό της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία πίεζε επίμονα για τη διευθέτηση της κρίσης, εμφανίζοντας πάντοτε καλή θέληση και προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία επιλογών στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού».

Όπως σημείωσε ο Σεργκέι Κουπριάνοφ, «εμείς στη Gazprom έχουμε την επιθυμία να διατηρήσουμε τη φήμη μας ως αξιόπιστου προμηθευτή, κι ακόμα και κάτω από συνθήκες ανωτέρας βίας που προκαλούνται από την ηγεσία μιας χώρας διέλευσης η οποία εμπλέκει την πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα, επιδιώξαμε να τηρήσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Gazprom, τα νέα δεδομένα θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του διαμετακομιστικού ρίσκου και θα προωθήσουν τη διαφοροποίηση των οδών προμήθειας φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους πελάτες από τη Ρωσία, η οποία -όπως υπογράμμισε- παραμένει ο κύριος και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Eξομαλύνεται η ροή φ. αερίου

Εν τω μεταξύ εξομαλύνεται η παροχή φυσικού αερίου σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία. Όπως ανακοίνωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας στη Σόφια, το ρωσικό φυσικό αέριο άρχισε να ρέει και πάλι προς τη Βουλγαρία.

Εντός των προσεχών ωρών αναμένεται να εξομαλυνθεί η ροή φυσικού αερίου και προς τη Ρουμανία, που διακόπηκε στις 7 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται το φυσικό αέριο, η Transgaz.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η Σλοβακία και η Ουγγαρία άρχισαν να παίρνουν και πάλι φυσικό αέριο από τους αγωγούς που περνούν από το ουκρανικό έδαφος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα