Ν. Κορέα: Μεγαλύτερη η οικονομική συρρίκνωση

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 07:25
UPD:07:36

Περισσότερο από τις εκτιμήσεις συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία της Νότιας Κορέας σε ποσοστό 5,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από την ασιατική κρίση πριν από 10 χρόνια, καθώς οι εξαγωγές, οι επενδύσεις των εταιρειών και οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν.

Η συρρίκνωση ακολούθησε την ανάπτυξη κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο και ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των 10 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News οι οποίοι προέβλεπαν ότι αυτή θα συρρικνωθεί κατά 2,1%. Η οικονομία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος συρρικνώθηκε με ρυθμό 3,4%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, στη Σεούλ.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 11,9% το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το 1979.

Το νόμισμα της χώρας, ουόν, που είχε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών νομισμάτων πέρυσι, σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στα 1.370,10 στις 9:57 π.μ. στη Σεούλ. Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στις 1.109,56 μονάδες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, Hyundai Motor Co. και Kia Motors Corp. μείωσαν τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους, ενώ η GM Daewoo Auto & Technology Co. και η Renault Samsung Motors Co. ανέστειλαν τη λειτουργία των εργοστασίων τους τον Δεκέμβριο. Η Samsung Electronics Co., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ της Ασίας, προχώρησε αυτήν την εβδομάδα στη συνένωση τεσσάρων μεγάλων δραστηριοτήτων της σε δύο και μείωσε τον αριθμό των στελεχών σε έναν, προχωρώντας στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωσή της σε μία δεκαετία.

Το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης υποχώρησε ετησίως στο 16,9% το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας μείωση ρεκόρ. Η κυβέρνηση ενδέχεται να ανακοινώσει σήμερα προϋπολογισμό με δαπάνες ρεκόρ.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,8% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τον χαμηλότερο ρυθμό σε επτά χρόνια.

Το 2008 η οικονομία της Ν. Κορέας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5%, τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1998. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Bank of Korea θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης για το 2009, στο 2%, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα