Συγκεκριμενοποίηση των μέτρων αναμένουν τώρα οι αγρότες

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 10:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθοριστική για την περαιτέρω πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων θεωρείται η σημερινή και πιθανόν η αυριανή μέρα, καθώς στη διάρκεια του διημέρου η κυβέρνηση αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει το «πακέτο» των μέτρων, που προτίθεται θα λάβει προκειμένου να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των αγροτών.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή κυβερνητική επιτροπή, στη διάρκεια της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προέτρεψε τους συναρμόδιους υπουργούς να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα των αγροτών, χωρίς ωστόσο να εξαντληθούν τα οικονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης απέφυγε στη διάρκεια της χθεσινής μέρας - τόσο κατά τη συνάντηση που είχε αργά το βράδυ στο υπουργείο με εκπροσώπους των συντονιστικών επιτροπών από τους Νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Μαγνησίας, όσο και στις δημόσιες δηλώσεις που έκανε - να «ανοίξει τα χαρτιά του».

Η κυβέρνηση, επανέλαβε σε όλους τους τόνους, ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών και είναι διατεθειμένη να δώσει λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη της τόσο τη στενότητα του κρατικού προϋπολογισμού, όσο και τους περιορισμούς από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τελευταίο, άλλωστε, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, αποτελεί το «μεγάλο αγκάθι» των προς λήψη μέτρων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηγάκης, τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα εστιάζονται στην αναπλήρωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, ελαιοπαραγωγών, καλλιεργητών δημητριακών, καθώς και στην αντιμετώπιση της ακαρπίας καρποφόρων δένδρων.

Πάντως, στα βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής τρίτης μέρας των αγροτικών κινητοποιήσεων, που συνεχίστηκαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με την ίδια μαζικότητα και ένταση, ήταν η απαξίωση από πλευράς των περισσοτέρων εκπροσώπων των αγροτών, που πρόσκεινται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, του διαλόγου με την κυβέρνηση, καθώς και η διακριτική αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μέσω των δηλώσεων του υπεύθυνου αγροτικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλη Έξαρχου ότι, «εμείς δεν πρόκειται να ανέβουμε στα τρακτέρ».

Καθοριστική για την περαιτέρω πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων θεωρείται η σημερινή και πιθανόν η αυριανή μέρα, καθώς στη διάρκεια του διημέρου η κυβέρνηση αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει το «πακέτο» των μέτρων, που προτίθεται θα λάβει προκειμένου να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των αγροτών.

Κατά τα άλλα και με εξαίρεση το σταμάτημα της κατάληψης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο της Κρήτης, συνεχίστηκαν οι αποκλεισμοί εθνικών και επαρχιακών οδών.

Ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ αποκλεισμένος από αγρότες των Νομών Σερρών και Δράμας, προκαλώντας ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά και ΙΧ οχήματα και έντονο πρόβλημα στις μεταφορές. Νωρίς το πρωί σημειώθηκε και ένταση μεταξύ αγροτών και αγανακτισμένων οδηγών, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν τα σύνορα.

Στη βόρεια Ελλάδα, κατά διαστήματα ανοιγόκλειναν τα αγροτικά μπλόκα στην εθνική οδό Σερρών-Καβάλας, στον κόμβο Νέων Κερδυλλίων, στην εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Στρυμονικού, στη διασταύρωση Μαυρονερίου Κιλκίς, στη γέφυρα του Στρυμόνα, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, στα Γιαννιτσά, στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης, στο δυτικό κόμβο της Εγνατίας στην Κομοτηνή και στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Στη κεντρική Ελλάδα και κατά μήκος της εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης διατηρήθηκαν αραγή τα μπλόκα των Τεμπών και της Νίκαιας στη Λάρισα, στις Μικροθήβες, στην Αλαμάνα, στο Κάστρο Βοιωτίας και στην παλιά εθνική οδό μεταξύ Δαύλειας και Ελάτειας.

Στην Κρήτη, από το μεσημέρι σταμάτησε η κατάληψη του αεροδρομίου του Ηρακλείου, ενώ συνεχίστηκε ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Χανίων-Ηρακλείου στο Πλατάνι από αγρότες των Χανίων, οι οποίοι έχουν κάνει και κατάληψη σε δύο εφορίες της πόλης.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα