Wall Street - Προσυνεδριακό σχόλιο

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2002 15:54
UPD:17:52

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν κατά την έναρξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέου πολέμου στον Κόλπο επισκιάζουν τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών Oracle και Palm.

Σύμφωνα με τη "Washington Post", οι Ηνωμένες Πολιτείες όρισαν τα τέλη Ιανουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία για να ζητήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την άδεια να προχωρήσουν στη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του Ιράκ, σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης 1441.

Ο επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό Χανς Μπλιξ αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη τα πρώτα του σχόλια για την έκθεση των 12.000 σελίδων που απέστειλε το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει.

Λίγο μετά την παρέμβαση του Χανς Μπλιξ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ιρακινή έκθεση και θα εμμείνει στην ανάγκη ενίσχυσης των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

«Εάν δεν υπήρχαν οι φόβοι για νέο πόλεμο στον Κόλπο, το κλίμα (στη Wall Street) θα ήταν σίγουρα θετικό, καθώς τα οικονομικά και επιχειρηματικά νέα είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτής αμερικανικής χρηματιστηριακής εταιρείας.

Η Oracle, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, ανακοίνωσε μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης της Wall Street ότι στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 10 σεντς ανά μετοχή ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σήμερα, εξάλλου, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών χειρός Palm ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο επέστρεψε στην κερδοφορία χάρη στην κυκλοφορία δύο νέων προϊόντων της και στο πρόγραμμα περικοπής του κόστους που έχει θέσει σε εφαρμογή.

Επιπλέον, τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers στο τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 87% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο φθάνοντας τα 243 εκατομμύρια δολάρια ή 91 σεντς ανά μετοχή έναντι 88 σεντς ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ενθαρρυντικά ήταν σήμερα και τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας το επταήμερο μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 11.000 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν στις 433.000.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) η ανακοίνωση του δείκτη βασικών οικονομικών μεγεθών του Conference Board για το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,6%.

Yπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν κατά 1,03% και 2,19% αντιστοίχως.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα