Τις επόμενες ώρες οι ανακοινώσεις των μέτρων για τους αγρότες

Με αποκλεισμούς απειλούν και οι αγρότες της Πελοποννήσου
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 14:21
UPD:17:56

Μέτρα για τους αγρότες ανακοινώνει τις επόμενες ώρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης.

«Δεν έχω να πω τίποτα για φημολογίες (σχετικά με τη φύση των μέτρων) ... Όταν υπάρχει κάτι θα το πληροφορηθείτε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αρνούμενος να προβεί σε οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Απαντώντας σε άλλη συναφή ερώτηση, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως δεν θα μπει σε συζητήσεις γύρω από το ύψος των αιτημάτων, για τα οποία επανέλαβε ότι σε συγκεκριμένα πλαίσια καταγράφονται και μελετώνται, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει την παρουσία βουλευτών της ΝΔ στα μπλόκα των αγροτών.

Τα χρήματα για τα αιτήματα των αγροτών θα βρεθούν, είπε, με σεβασμό στο κοινοτικό πλαίσιο και τις δυνατότητες της οικονομίας εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Σε ερώτηση τέλος για το περιεχόμενο της συνάντησης Παπαθανασίου - Σουφλιά, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι, σημειώνοντας πάντως πως είναι πολύ φυσικό να γίνονται συναντήσεις μεταξύ υπουργών και να επικοινωνούν τηλεφωνικά.

ΠΑΣΟΚ: «"Χόρτασαν" με δηλώσεις συμπάθειας»

«Όλες αυτές τις μέρες που οι αγρότες αγωνίζονται στους δρόμους για την επιβίωσή τους, η ευρισκόμενη σε αμηχανία κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός τούς "χόρτασαν" με δηλώσεις συμπάθειας. Φτάνει πια. Είναι επιτέλους η ώρα και για συγκεκριμένα γενναία μέτρα στήριξης των αγροτών», τόνισε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος και πρόσθεσε:

Β. Εξαρχος: Οι αγρότες χόρτασαν με δηλώσεις συμπάθειας

Β. Εξαρχος: Οι αγρότες χόρτασαν με δηλώσεις συμπάθειας

«Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι με «ψίχουλα» δεν αντιμετωπίζονται τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που συσσώρευσε στην ύπαιθρο με την πολιτική της».

Εν τω μεταξύ με αποκλεισμούς προειδοποιούν και οι αγρότες της Πελοποννήσου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, τα μέλη της επιτροπής επικοινώνησαν με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, ζητώντας άμεσα συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ προειδοποίησε ότι «αν οι αγρότες δεν βρουν ανταπόκριση, θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε δυναμικές κινητοποιήσεις με παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Κόρινθο και αποκλεισμό της Πελοποννήσου».

Κατά τη σύσκεψη των προέδρων και εκπροσώπων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών των επτά νομών της Πελοποννήσου, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο αμφιθέατρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) στην Κόρινθο συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή και συντάχθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της περιφέρειας.

Σε ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των ΕΑΣ της Πελοποννήσου, τονίζουν, μεταξύ άλλων: «Ομόφωνα αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε δυναμικά τα αιτήματά μας με συγκέντρωση όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων των περιοχών μας τη Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στα διόδια του Ισθμού, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν ικανοποιηθεί».

Όπως υπογραμμίζουν οι αγρότες σε υπόμνημά τους που απέστειλαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «ζητούν άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών λαδιού, ελιάς, ξερής σταφίδας, εσπεριδοειδών, πατάτας, οινοστάφυλων, δημητριακών, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, διότι οι τιμές των προϊόντων και το εισόδημά τους κατέρρευσαν και για τους κτηνοτρόφους 50 € ανά προβατίνα ή αίγα και 250 € ανά αγελάδα ή χοίρο».

Επίσης, ζητούν «κατ' εξαίρεση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, κάλυψη της ζημιάς που έγινε σε εσπεριδοειδή, εαρινές πατάτες, κορινθιακή σταφίδα και οινοποιήσιμα.

¶μεση ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτημάτων αναθεώρησης της ενιαίας ενίσχυσης στα οπωροκηπευτικά και καταβολή ως τις 10 Φεβρουαρίου των επιδοτήσεων.

Επιτάχυνση της υλοποίησης των υποσχέσεων της κυβέρνησης στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου κι άμεση χορήγηση ζωοτροφών στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα της Ηλείας.

Πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο για τουλάχιστον 3 χρόνια, με ανάληψη του κόστους (τόκοι κλπ.), αποπληρωμή του κεφαλαίου σε 8 ή 10 ετήσιες δόσεις.

Προστασία των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη με το πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης με πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου για το ίδιο διάστημα.

Αύξηση ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο 12%.

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων και να καταργηθεί το Ε.Τ.ΑΚ. σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές οργανώσεις».

Νωρίτερα, στο γραφείο του νομάρχη Κορινθίας, Νίκου Ταγαρά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αγροτοσυνδικαλιστές της Κορινθίας, όπου συζήτησαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού.

Από την Παμπελοποννησιακή σύσκεψη των ΕΑΣ, απείχε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Αρκαδίας, καθώς η συγκεκριμένη Ένωση είχε λάβει νωρίτερα τις αποφάσεις της και για απόψε προγραμμάτισε στην Τρίπολη συνάντηση των κτηνοτρόφων, προκειμένου να ορίσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα