Τέταρτη συνεχόμενη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 19:19

Απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με τον τεχνολογικό κλάδο να δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφώθηκε στις 762,66 μονάδες μειωμένος κατά 0,8%.

Ενδοσυνεδριακά ανήλθε μέχρι τις 786,35 μονάδες, ωστόσο δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα κέρδη του.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης σημείωσε πτώση για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειές του ανέρχονται σε 8%.

Το 2008 κατέγραψε συνολικές απώλειες 45%.

Η μετοχή της Nokia υποχώρησε κατά 9%. Η κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων ανακοίνωσε μεγαλύτερη της προβλεπόμενης μείωση των κερδών τετάρτου τριμήνου και προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις κινητών θα υποχωρήσουν 10% φέτος λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το κλίμα επιδεινώθηκε από την ανακοίνωση της Microsoft ότι θα προχωρήσει σε 5.000 απολύσεις τους επόμενους 18 μήνες και ότι για το υπόλοιπο του έτους δεν θα δώσει προβλέψεις σχετικά με τα κέρδη της.

«Πρόκειται για μια αρνητική έκπληξη για την αγορά, ειδικά για μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία. Η μη επίτευξη των στόχων για την Microsoft δείχνει τις εκτεταμένες συνέπειες της πιστωτικής κρίσης», δήλωσε στο Reuters ο Richard Sparks, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Schaeffer's Investment Research στο Σινσινάτι του Οχάιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα