Δρόμους στο μέλλον ανοίγει η Κίνα

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009 17:05
UPD:17:47

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια εκταμιεύει η κινεζική κυβέρνηση για την κατασκευή γιγάντιων έργων στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και έργων υποδομής.

Με ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια παροχής κινήτρων παγκοσμίως, η κινεζική κυβέρνηση υπόσχεται εκσυγχρονισμό και ανοικοδόμηση της χώρας από τα παράλια έως την ενδοχώρα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού.

Στα μεγαλύτερα έργα περιλαμβάνεται η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου 17,6 δισ. δολαρίων που θα διασχίζει τη βορειοδυτική Κίνα, ένα δίκτυο σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών προϋπολογισμού 22 δισ. δολαρίων στην επαρχία Σανξί της βορειοκεντρικής Κίνας και μια σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέσει το Πεκίνο με το Γκανζού στα νοτιοανατολικά της χώρας. Μεγάλο φάσμα έργων υποδομής έχει επίσης δρομολογηθεί σε κάθε κωμόπολη, πόλη και επαρχία της Κίνας.

Η δύναμη που κινεί την τεράστια οικοδομική έκρηξη στην Κίνα δεν είναι ο ανταγωνισμός αλλά ο φόβος, τονίζουν οι “The New York Times”. Οι Κινέζοι ηγέτες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιβράδυνση της οικονομίας και την αύξηση του κινδύνου για ξέσπασμα διαμαρτυριών από τους δυσαρεστημένους εργαζόμενους. Τα καινούργια στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες από την κυβέρνηση αποδεικνύουν πως οι ανησυχίες των κινεζικών αρχών κάθε άλλο παρά αβάσιμες είναι, επισημαίνει η εφημερίδα.

Η ειδοποιός διαφορά της Κίνας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, είναι ότι η πρώτη διαθέτει τα κεφάλαια που απαιτούνται για τα κολοσσιαία αυτά έργα, καθώς το χρέος της είναι περιορισμένο και το δημοσιονομικό της έλλειμμα ελάχιστο.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Κίνας, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε το 2008 κατά 9%, ποσοστό που φαίνεται μεν υψηλό, ωστόσο, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2001, ενώ είναι η πρώτη φορά μετά το 2003 που ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό. Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι το τρέχον έτος η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 7,5%.

«Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση εντείνεται και επεκτείνεται, ενώ διατηρούνται οι αρνητικές της επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, Μα Ζιαντάνγκ.

Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως μειώνουν τις ελπίδες ότι, μετά το ισχυρό πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, η Κίνα τουλάχιστον θα ήταν σε θέση να συμβάλει στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Αντίθετα, το γεγονός ότι η κινεζική ζήτηση για υλικά και εξαρτήματα έχει υποστεί καθίζηση, επιδρά αρνητικά στις εξαγωγές άλλων ασιατικών χωρών, όπως είναι η Ταϊβάν, η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Σεούλ, το ΑΕΠ της Ν. Κορέας συρρικνώθηκε στο τέλος του 2008 κατά 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αλλά και το εξωτερικό εμπόριο της Ιαπωνίας υπέστη το Δεκέμβριο σοβαρό πλήγμα, καθώς οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 35%, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0,1%, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πηγή: New York Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα