Κρίση εμπιστοσύνης

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2009 00:01

Τα πυκνά σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία επισκίασαν και τα διεθνή χρηματιστήρια, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών. Μεικτές τάσεις επικρατούσαν στη Wall Street, αλλά με τις μετοχές να περιορίζουν τις αρχικές τους απώλειες.

Από τις αρχές του έτους, ο Dow έχει χάσει περίπου το 9% της αξίας του, σε μια δυσοίωνη ένδειξη για τους επενδυτές, που συχνά προστρέχουν στην πορεία των αγορών τον Ιανουάριο, αναζητώντας ενδείξεις για τις προοπτικές στο σύνολο του έτους.

Αρνητική ήταν και η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurofirst 300 να υποχωρεί στις 760,54 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2003. Οι απώλειες των μετοχών του τραπεζικού κλάδου παρέσυραν προς τα κάτω το δείκτη, με τη μετοχή της Barclays να υποχωρεί κατά 13,5%, λόγω ανησυχιών μήπως εθνικοποιηθεί ή μήπως χρειασθεί επιπλέον κεφάλαια.

«Οι επενδυτές θέλουν να πιστέψουν στις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο όταν το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει ακόμη τόσο έντονες πιέσεις», εκτιμά ο Ντάρεν Γουίντερ, στρατηγικός αναλυτής της Cazenove.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο έχασε ακόμη μεγαλύτερο έδαφος, υποχωρώντας κατά 3,8% και κλείνοντας στις 7.745,25 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα