Αστάθεια σε Ν.Υ. και Ευρώπη

«Φωτεινό» σημείο οι μετοχές λογισμικού
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:51

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν και χθες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, καθώς οι ανησυχίες του πολέμου στη Μέση Ανατολή επισκίασαν τα θετικά αποτελέσματα της κατασκευάστριας λογισμικού Oracle.

«Φωτεινό» σημείο της συνεδρίασης οι μετοχές λογισμικού, οι οποίες στηρίχθηκαν από την άνοδο της μετοχής της Oracle κατά 7% ενδοσυνεδριακά και την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα χειρότερα φαίνεται να έχουν παρέλθει για τη βιομηχανία λογισμικού. Το κύριο χαρακτηριστικό ωστόσο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η έντονη αστάθεια στην οποία συνέβαλε και η λήξη πολλών συμβολαίων στο τέλος του έτους.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 82,55 μονάδες, ποσοστό 0,98%, φθάνοντας στις 8.364,80 μονάδες. Με απώλειες 7,41 μονάδων, ποσοστό 0,54%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.354,10 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν και αυτά έντονη αστάθεια, κλείνοντας τελικά στα ίδια επίπεδα με αυτά της Τετάρτης, στα χαμηλότερα επίπεδα διμήνου. Οι μετοχές του ασφαλιστικού τομέα, όπως της γερμανικής Munich Re καθοδήγησαν την πτώση, μετά τα αρνητικά σχόλια χρηματιστηριακού ομίλου, όμως τα ισχυρά κέρδη της Telefonica και της Vodafone βοήθησαν τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Λονδίνου να ξεπεράσουν σε απόδοση τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με πτώση 0,35% παρουσιάζοντας όμως έντονη νευρικότητα, αφού κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης σημείωσε άνοδο, συνέχισε με πτώση 2%, εν συνεχεία ανέκαμψε για να κλείσει τελικά με πτώση. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με απώλειες 0,87%.

Ο ασφαλιστικός τομέας παρουσίασε τη χειρότερη απόδοση, μετά την υποβάθμιση της επενδυτικής κατάταξης του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου της Ευρώπης Allianz και του ομίλου αντασφάλισης Munich Re από τη Goldman Sachs. Η μετοχή της ολλανδικής ING υποχώρησε κατά 5,3%, της Munich Re κατά 5,55% και της Allianz 4,09%.

Πτώση κατέγραψε επίσης και ο τομέας χημικών, με τη μετοχή των γερμανικών ομίλων Bayer και BASF να σημειώνουν πτώση 3,95% και 3,1% αντίστοιχα. Αντίθετα, ο τομέας τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε από τα κέρδη των Vodafone, Deutsche Telekom και Telefonica. Η ισπανική Telefonica καθοδήγησε την άνοδο των blue chip, μετά την είδηση ότι αναμένει 1,7 δισ. ευρώ από την πώληση ενεργητικού της στο χώρο του real estate την προσεχή πενταετία.

Tέλος, στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,52% μετά τις ζημίες των προηγούμενων ημερών. Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα Τύπου που καθησύχασε τους επενδυτές σχετικά με τα επισφαλή δάνεια του τραπεζικού τομέα.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα