Ανακάμπτουν οι τιμές πετρελαίου

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 14:04

Προς τα 47 δολάρια το βαρέλι ανακάμπτουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», αντιστρέφοντας τις προηγούμενες απώλειες, καθώς η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ φαίνεται πως ασκεί πιέσεις στις τιμές.

Στις 13:09 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για παράδοση το Μάρτιο ενισχυόταν κατά 33 σεντς στα 46,80 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο κατέγραψε κέρδη 6,41% την Παρασκευή.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου διαμορφωνόταν στα 48,76 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 39 σεντς.

«Οι μειώσεις του ΟΠΕΚ δεν είναι αρκετές να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών, αλλά αρκούν για να σταθεροποιήσουν την αγορά έως ότου αρχίσει να ανακάμπτει η ζήτηση», επισημαίνει αναλυτής της Bache Commodities στο Λονδίνο.

Ο ΟΠΕΚ έχει δεσμευθεί να μειώσει την παραγωγή του συνολικά κατά 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να ανακόψει τη ραγδαία πτώση των τιμών από τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μειώσεις αυτές αρχίζουν να έχουν κάποιο αντίκτυπο, ωστόσο η εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και η εξασθενημένη ζήτηση ενέργειας αποτρέπουν ένα παρατεταμένο ράλι στην αγορά πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα