Αντιδράσεις για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη Wikipedia

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009 16:06
UPD:16:10

Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedi προκάλεσαν οι προτάσεις για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της δημοφιλούς διαδικτυακής τοποθεσίας.

Έως σήμερα, η Wikipedia επιτρέπει σε όποιον θέλει να παρέμβει σε κάποια από τα 2,7 εκατ. λήμματά της και να κάνει τροποποιήσεις.

Εάν, όμως, υιοθετηθούν οι προτάσεις του συνδημιουργού της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Τζίμυ Γουέλς, πολλές από τις τροποποιήσεις στο μέλλον θα πρέπει να εγκριθούν από ομάδα επιμελητών προτού δημοσιευτούν στο Διαδίκτυο.

Ο Γουέλς υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί μεγαλύτερη ακρίβεια στις πληροφορίες που παρέχονται στην τοποθεσία, κυρίως αυτές που αφορούν στα εν ζωή πρόσωπα.

Παρότι ανάλογες προτάσεις έχουν εξεταστεί και στο παρελθόν, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι δύο εσφαλμένες καταχωρίσεις της Wikipedia για το θάνατο δύο επιφανών Αμερικανών πολιτικών την περασμένη εβδομάδα.

«Εάν είχαν υποβάλλονταν σε αναθεώρηση όπως προτείνω, η γκάφα θα είχε αποφευχθεί», έγραψε ο Γουόλς στη διαδικτυακή τοποθεσία.

Το εν λόγω ενδεχόμενο, όμως, έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων μεταξύ των χρηστών της Wikipedia, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστρατηγηθεί η αρχή της ισότητας που διακηρύσσει η τοποθεσία.

Σε περίπτωση που η Wikipedia διευρύνει τα καθήκοντα των επιμελητών της, θα θυμίζει περισσότερο τις παραδοσιακές ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες, όπως η Britannica, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους αναγνώστες να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις αναθεώρησης των λημμάτων.

Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν αποτέλεσμα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2005 στο επιστημονικό περιοδικό Nature, σύμφωνα με την οποία η Wikipedia είναι εξίσου ανταγωνιστική με τη Britannica σε επίπεδο αξιοπιστίας και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις έρχεται πρώτη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.΄

Πηγή: Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα