Η ταυτότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Η ταυτότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009 16:57
UPD:18:04
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Φέτος θα συγκεντρωθούν στο Νταβός περισσότερα από 2.500 άτομα από 96 χώρες, το 55% εκ των οποίων είναι κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη κυρίως μέλη του Φόρουμ, καθώς εκπρόσωποι των 1.000 πιο διακεκριμένων επιχειρήσεων απ’ όλο τον κόσμο και όλους τους κλάδους.

Θα παρευρεθούν επίσης 250 δημόσια πρόσωπα, μεταξύ των οποίων 41 κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, 60 υπουργοί, 30 επικεφαλής ή ανώτατοι αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών και 10 πρεσβευτές.

Επίσης, θα παραστούν επικεφαλής ή εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, επικεφαλής 225 ΜΜΕ, 215 εκπρόσωποι ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και μέλη think tank, 10 θρησκευτικοί ηγέτες διαφόρων δογμάτων και 10 εκπρόσωποι εργατικών σωματείων.

1988 – Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Τουργκούτ Οζάλ δεσμεύονται για «εξεύρεση κοινού εδάφους» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ορίζουν «τηλεφωνική γραμμή κρίσεων» και δεσμεύονται για αποτροπή πολέμου.

1994 – Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Περές και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, επιδίδονται σε πολύωρες συζητήσεις σχετικά με την καθυστέρηση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και το Τζέρικο.

1999 – Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανακοινώνει το «Παγκόσμιο Συμβόλαιο», με το οποίο ζητά από τους επιχειρηματίες να θεσπίσουν παγκόσμια πρότυπα για την εργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

2001 – Ο ιδιοκτήτης της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει τις έρευνες για ανάπτυξη εμβολίου κατά του AIDS στην Αφρική με το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων.

2002 – Το Φόρουμ θέτει τις βάσεις για τη σύσταση ενός Δικτύου Αποκατάστασης Καταστροφών, το οποίο θα αντλούνται πόροι από τις εταιρείες των κλάδων μεταφορών και μηχανικής με σκοπό την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.

2005 – Η ηθοποιός Σάρον Στόουν συγκεντρώνει 1 εκατ. δολάρια μέσα σε πέντε λεπτά για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ενώνει τις δυνάμεις του με τον αστέρα της ροκ Μπόνο και τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου Μπιλ Γκέιτζ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την Αφρική.

2006 – Η διεθνής διαμάχη σχετικά με τις «πυρηνικές» φιλοδοξίες του Ιράν, τις στρατιωτικές επιθέσεις στα εργοστάσια της Νιγηρίας και οι διαφορές της Ρωσίας με τους γείτονές της για το φυσικό αέριο φέρνουν την ασφάλεια της παροχής ενέργειας στην κορυφή της ατζέντας του φόρουμ.

- Οι υπουργοί εμπορίου απ’ όλο τον κόσμο δηλώνουν ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στα σημαντικότερα σημεία των συνομιλιών του γύρου της Ντόχα για συνδρομή των φτωχών κρατών και έξοδό τους από τη φτώχεια με χαλάρωση των περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα