ΥΠΑΝ: Ρυθμιστικές πρωτοβουλίες για καύσιμα και τις ΑΠΕ

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 11:50

Εμφαση στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα δώσει το 2009 όπως και σε ρυθμίσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς πετρελαιοειδών.

«Θέλουμε το 2009 για την κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα να είναι έτος Ανανεώσιμων Πηγών», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με θέματα ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κυβερνητικό όργανο ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα ενεργειακά θέματα, σε συσχετισμό με την πρόσφατη κρίση στο φυσικό αέριο. Ο κ. Χατζηδάκης, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οπως είπε, φέτος αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από ιδιώτες.

Πάντως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, θα πρέπει να αναμένονται ρυθμιστικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του υπουργείου, για τα θέματα των πετρελαιοειδών, στο πνεύμα των όσων περιλαμβάνει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το συγκεκριμένο κλάδο.

Οπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, για τα πετρελαιοειδή υπάρχει ήδη η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την οποία το υπουργείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη, ενώ βρίσκεται σε επαφή με τους εμπλεκόμενους στον τομέα των πετρελαιοειδών, από τη διύλιση, μέχρι το πρατήριο. Είμαστε μάλιστα έτοιμοι, σε σύντομο διάστημα, να πάρουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της καθυστερημένης μετακύλισης στον καταναλωτή, των μειώσεων των διεθνών τιμών στα υγρά καύσιμα, το οποίο και επιδιώκει να αντιμετωπίσει.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ των όσων προβλέπει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον εξορθολογισμό της αγοράς πετρελαιοειδών, περιλαμβάνεται η απελευθέρωση του ωραρίου των πρατηρίων, η λειτουργία πρατηρίων σε σούπερ μάρκετ, η απελευθέρωση των μεταφορών υγρών καυσίμων, η διευκόλυνση δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων, η μείωση των ενοικίων που καταβάλουν τα πρατήρια των εθνικών οδών στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας κ.λπ.

Μ.ΚΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα