Ε.Ε.: «Ναι» στην κατασκευή του Ναμπούκο

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 17:06
REUTERS

Υπέρ του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο τάχθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αγωγός, μήκους 3.300 χιλιομέτρων, θα ενώνει την Κασπία Θάλασσα με το ευρωπαϊκό κέντρο διανομής στο Μπαουμγκάρτεν της Αυστρίας, περνώντας από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο που θα καλύπτει το 5% των αναγκών της.

Οι εκπρόσωποι των 12 χωρών που θα προμηθεύουν ή θα μεταφέρουν το αέριο και εκπρόσωποι της Ε.Ε. συνεδρίασαν την Τρίτη στη Βουδαπέστη και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ένωσης, τόνισε πως η κατασκευή του αγωγού δεν έχει αντι-ρωσικό χαρακτήρα. Πάντως τα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή δύο αγωγών (Nord Stream and South Stream) που θα παρακάμπτουν την Ουκρανία προχωρούν κανονικά.

Ο κ. Τοπολάνεκ εκτίμησε ότι οι ρωσικοί αγωγοί θα διαιωνίσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και χαρακτήρισε τους αγωγούς «ευθεία απειλή για τον Nαμπούκο».

Οι εργασίες κατασκευής του τελευταίου είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν το 2011, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αερίου αναμένονται το 2014. Ωστόσο δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η χρηματοδότηση του αγωγού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα