Διάλογος για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 11:51
UPD:12:18

Να ξεκινήσει διάλογος, για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, συστήνει η Ακαδημία Aθηνών, μέσω της Επιτροπής Ενέργειας που έχει συστήσει, ενώ από το υπουργείο Ανάπτυξης απαντούν ότι δεν τίθεται θέμα πυρηνικής ενέργειας.

Στο πόρισμα ειδικής ομάδας εργασίας που συνέστησε η Επιτροπή, προκειμένου να μελετήσει τη δυνατότητα να συμβάλει η πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι, με βάση τα σενάρια αύξησης της ζήτησης, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές.

Ως τέτοιες, η Επιτροπή προσδιορίζει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, το λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συγκεκριμένης μορφής ενέργειας, η Επιτροπή κατατάσσει στα πρώτα τα εξής:

* ενεργειακή ασφάλεια

* μείωση των αερίων θερμοκηπίου

* ευελιξία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

* διαφοροποίηση καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή.

Στα κύρια μειονεκτήματα η Επιτροπή κατατάσσει τα εξής:

* διαχείριση καταλοίπων

* υψηλό αρχικό κόστος για συστήματα ασφάλειας και αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών

* υψηλό (2.500-4.500 ευρώ ανά KW) αρχικό κόστος κατασκευής.

Με τα δεδομένα αυτά, η Επιτροπή εκτιμά ότι, στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής αξιολόγησης των ενεργειακών αναγκών και στόχων της χώρας, θα πρέπει να ενταχθεί και η πυρηνική ενέργεια στις πηγές που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Επίσης, ότι θα πρέπει να αρχίσει μία οργανωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών για τις ενεργειακές ανάγκες και να ληφθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης σχετικά με την τεχνογνωσία και την εμπειρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Τέλος, η Επιτροπή της Ακαδημίας προτείνει να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι «εν δυνάμει» έτοιμη για την όποια επιλογή.

Κύκλοι του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, που ενημερώθηκαν για την έκθεση της Επιτροπής, απαντούσαν ότι δεν τίθεται θέμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Μ.ΚΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα