Ισχυροποίηση δολ. και γιέν έναντι του ευρώ

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 07:03
UPD:07:14

Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Οκτώβριο οδεύει να σημειώσει το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς η παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση τόνωσε την ελκυστικότητα του νομίσματος, ως εξασφάλιση από την κρίση.

Το ευρώ οδεύει να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του γιέν σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, καθώς εκθέσεις ενδέχεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στην περιφέρεια των 16 κρατών της Ευρωζώνης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε επτά χρόνια και ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών. Το γιέν οδεύει να σημειώσει μηνιαία άνοδο έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας καθώς η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας μειώθηκε, η ανεργία αυξήθηκε και τα νοικοκυριά περιέκοψαν τις δαπάνες τους ωθώντας τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στο 1,2907 ανά ευρώ στις 12:30 μ.μ. στο Τόκιο από 1,2954 δολ. που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Αυτόν τον μήνα ισχυροποιήθηκε 8,2% διευρύνοντας το ράλι 4,4% του προηγούμενου έτους. Εναντι του γιέν το δολάριο υποχώρησε στα 89,57 από 93,03 γιέν. Τον Ιανουάριο υποχώρησε 1,2% μετά από υποχώρησε 19% το 2008. Το ευρώ υποχώρησε στα 115,65 γιέν από 115,60 γιέν μετά από υποτίμηση 22% πέρυσι.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι των 12 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,4% τον Ιανουάριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001 και ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 7,9% τον Δεκέμβριο, τα μέγιστα από τον Νοέμβριο του 2006, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Τα στοιχεία αυτά θα ανακοινωθούν σήμερα στις 11 π.μ. ώρα Λουξεμβούργου.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε 1,5% στα 57,87 έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας από 58,71 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, καθιστά πιο ελκυστικό το γιέν για τους επενδυτές σε δύσκολες περιόδους, καθώς αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν βασίζεται στους δανειστές εκτός χώρας.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία μειώθηκε 9,6% τον Δεκέμβριο – επίπεδα ρεκόρ – από τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο 4,4% και οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν 4,6%, σύμφωνα με διαφορετικές εκθέσεις.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα