Σερβία: Μέτρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 10:15

Η κυβέρνηση της Σερβίας θα προχωρήσει στη διάθεση πόρων, συνολικού ύψους 100 δισ. δηναρίων υπό τη μορφή ευνοϊκών πιστώσεων προς τη σερβική οικονομία, προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Mirko Cvetkovic, προσθέτοντας πως τα σχετικά μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τον υπουργό οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης, κ. Mladjan Dinkic, την υπουργό οικονομικών, κα Diana Dragutinovic και το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας, κ. Radovan Jelasic.

Οι σχετικοί πόροι θα διατεθούν τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από το τραπεζικό σύστημα και θα υποστηρίξουν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 2009.

Αρχικά, η κυβέρνηση θα διαθέσει βραχυπρόθεσμες πιστώσεις, συνολικού ύψους 2 δισ. δην. με ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 5,5,% προκειμένου να στηρίξει την ρευστότητα της σερβικής οικονομίας. Κατόπιν θα προχωρήσει στη χορήγηση μακροπρόθεσμων πιστώσεων, 30% εκ των οποίων θα προέλθει από το Ταμείο Ανάπτυξης και το υπόλοιπων 70% από τον τραπεζικό τομέα.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα