Wall Street - Προσυνεδριακό σχόλιο

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2002 16:00
UPD:16:04

ΕΛΑΦΡΑ ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα σημειώσουν κατά την έναρξη των συναλλαγών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, καθώς, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα θετικά αποτελέσματα της εταιρείας Nike έχουν συμβάλει στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, η υπ΄ αριθμόν ένα κατασκευάστρια εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού στον κόσμο ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο φθάνοντας τα 152 εκατ. δολ.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο λόγω των εξελίξεων στο θέμα του Ιράκ, ενώ αναμένεται να υπάρξουν διακυμάνσεις εξαιτίας της λήξης των συμβολαίων παραγώγων.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% στο τρίτο τρίμηνο του 2002 χάρη στη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Ο ρυθμός αυτός είναι σε αντιστοιχία με την αρχική εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Ωστόσο, ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ μιλώντας χθες στο Economic Club της Νέας Υόρκης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις προοπτικές της οικονομίας επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο νέου πολέμου στον Κόλπο υπονομεύει την ανάκαμψη.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων σε έρευνα που διενήργησε το Bloomberg, εκτιμά ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της αμερικανικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει επιβραδυνθεί στο 1,4%.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν κατά 0,98% και 0,54% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα