Προτάσεις για την αποφυγή απολύσεων

Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 12:07
UPD:14:31

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ «ένας στους δέκα επιχειρηματίες μιλάει ήδη πολύ απαξιωτικά για την κατάσταση που βιώνει», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν η κρίση αγγίξει και τον τουρισμό.

Θεσσαλονίκη,

Τη δυσοίωνη πρόβλεψη πως από το Μάιο επίκειται «καταιγίδα» απολύσεων στη Bόρεια Ελλάδα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και δη της ρευστότητάς τους, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εξαγωγέων της περιοχής, Βασίλης Θωμαΐδης.

Οπως είπε, πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη προβεί σε μειώσεις προσωπικού ή υιοθετούν αναγκαστικά την πολιτική της μερικής απασχόλησης, την οποία και χαρακτήρισε θεμιτή και «προτιμότερη έναντι των απολύσεων», για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ «ένας στους δέκα επιχειρηματίες μιλάει ήδη πολύ απαξιωτικά για την κατάσταση που βιώνει», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν η κρίση αγγίξει και τον τουρισμό.

Πάγωμα των τελών

Στην κατεύθυνση της αλλαγής του τοπίου και της στήριξης του επιχειρείν, ο κ. Θωμαΐδης ζήτησε, μεταξύ άλλων, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των δημοτικών τελών για το 2009, μείωση των φορολογικών συντελεστών, αναβίωση της μεθόδου επιδότησης του επιτοκίου για ένα δημοσιονομικό έτος, αύξηση του εγγυοδοτικού κεφαλαίου του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, επέκταση της εγγυοδοσίας του δημοσίου και στον μηχανισμό του factoring και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ.

Με αφορμή τα μπλόκα των αγροτών, ζήτησε τη λήψη προληπτικών μέτρων, προκειμένου να σταματήσουν αμέσως οι υφιστάμενες και να αποφευχθούν στο μέλλον περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις (π.χ.: τελωνεία, γεωπόνοι, λιμάνια, ΔΕΗ, οδηγοί φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Αυτοκινήτων), «οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ξεκινούν απεργία και οι μεταφορείς, κινητοποίηση που αν πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει, όπως είπε, χαριστική βολή για τις επιχειρήσεις.

Ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δράσης

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης ζήτησε ο ΣΕΒΕ

Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης ζήτησε ο ΣΕΒΕ

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για αποσπασματικότητα και έλλειψη συγκροτημένης στρατηγικής, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ανέφερε ενδεικτικά περιπτώσεις χωρών (Πορτογαλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία), που έχουν ήδη διοχετεύσει στις αγορές τους μεγάλα κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης, «όταν εμείς εδώ, ακόμη κάνουμε γενικές συνελεύσεις, ενώ τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο». Ειδικά, για την Πορτογαλία, μία λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα από την Ελλάδα, είπε πως έχουν δρομολογηθεί πιστωτικές γραμμές για επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ έχει αναληφθεί πρωτοβουλία στήριξης της επενδυτικής δραστηριότητας, κόστους 2,18 δισ. ευρώ.

Ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε με έμφαση την ανάγκη για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, με μια ευρεία πολιτική, κοινωνική και επιχειρηματική συναίνεση, διότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε την κρίση αποσπασματικά ή κλαδικά, ούτε να τη χρησιμοποιούμε πολιτικά ή κομματικά».

Διπλασιασμό του κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ έκανε λόγο για προχειρότητα και λάθη στο σχεδιασμό του προγράμματος χορήγησης άτοκων δανείων, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΕ, επισημαίνοντας πως «η ένεση ρευστότητας μέχρι στιγμής εμφανίζεται περισσότερο ως λογιστικό μέγεθος, παρά ως πραγματική χρηματοοικονομική ροή μέσα στην αγορά».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΕΒΕ για τη βελτίωση λειτουργίας του προγράμματος, ο κ. Θωμαΐδης πρότεινε το διπλασιασμό του κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, όπως και την κατάργηση της υποχρέωσης διατήρησης του εργατικού δυναμικού στα επίπεδα του 2007 καθ' όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου ως όρου χρηματοδότησης, «διότι αν οι επιχειρήσεις πράξουν έτσι, ενώ δυσκολεύονται, θα οδηγηθούν αργά ή γρήγορα στο λουκέτο».

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο ΣΕΒΕ μεταξύ των μελών του, προκειμένου να καταγράψει τις δυσκολίες ένταξής τους στο πρόγραμμα, οι εξαγωγείς ζητούν επίσης την κατάργηση της προϋπόθεσης για τριετή συνεχή κερδοφορία και την απάλειψη της δυνατότητας του ΤΕΜΠΜΕ να υπαναχωρεί από ήδη δοθείσες εγγυήσεις στην περίπτωση καταπτώσεων μιας τράπεζας άνω του 12%(σοβαρό αντικίνητρο για τις τράπεζες). Τέλος, ο κ. Θωμαΐδης, επικαλούμενος δικές του πληροφορίες, είπε πως το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ οδεύει προς αναθεώρηση περί τα τέλη Μαρτίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα