Ο Γκρίνσπαν «σήκωσε» τη Ν.Υ.

Ανοδος και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2002 00:01

OI ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γκρίνσπαν για επιτάχυνση της ανάπτυξης και μειωμένο κίνδυνο αντιπληθωρισμού το προσεχές έτος έδωσαν πνοή στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο ύστερα από τρεις ημέρες πτώσης.

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με αργό ρυθμό, αλλά η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το προσεχές έτος, εάν η παγκόσμια ένταση υποχωρήσει και τα επιχειρηματικά κέρδη βελτιωθούν, δήλωσε ο κ. Γκρίνσπαν.

Στην άνοδο συνέβαλαν και τα θετικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το οποίο αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ οι ελπίδες ότι πιθανός πόλεμος με το Ιράκ μπορεί να αποφευχθεί συνέβαλαν στο να διατηρηθεί θετικό το κλίμα. Οι συναλλαγές, ωστόσο, αναμένεται να παραμείνουν ασταθείς λόγω της λήξης των προθεσμιακών συμβολαίων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο, καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την είδηση πώλησης ενεργητικού από το σουηδικό χρηματοοικονομικό όμιλο Skandia. Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε επίσης και η άνοδος των μετοχών του πετρελαϊκού τομέα. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά κατά 1%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 1,4%.

Η βρετανική ΒΡ και η γαλλική TotalFinaElf ενισχύθηκαν 8% η καθεμιά, καθώς η τιμή του αργού διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλά επίπεδα διετίας. Ο σουηδικός χρηματοοικονομικός όμιλος Skandia ήταν από τις μετοχές που σημείωσαν τις υψηλότερες αποδόσεις, ενισχυόμενη περισσότερο κατά 1/5 μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να πωλήσει το αμερικανικό τμήμα της στην Prudential Financial.

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε επίσης και η μετοχή της βελγικής Interbrew (8,47%), καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν ικανοποίηση από το διορισμό του Tζον Μπροκ από την εταιρεία Cadbury Schweppes, ο οποίος θα αντικαταστήσει το νυν διευθύνοντα σύμβουλο Χιούγκο Πάουελ που συνταξιοδοτείται.

Η μετοχή της BASF ενισχύθηκε κατά 4,7%,μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μεγάλη συγχώνευση στον τομέα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει μικρές εξαγορές σε επιμέρους τομείς.

Τέλος, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο, καθώς η πτώση των μετοχών μεγάλων εξαγωγικών ομίλων αντισταθμίστηκε από τα κέρδη επιλεγμένων blue chips.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα