Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2009 11:13

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω έντονων ανησυχιών για την κερδοφορία των εταιρειών, με τις μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στις 10.15 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησε στις 781,97 μονάδες καταγράφοντας ζημίες 1,9%.

«Πρόκειται για την τρίτη εβδομάδα ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων ενώ εκκρεμεί ακόμη η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων για το 60% των εταιρειών του δείκτη S&P. Και αυτή η εβδομάδα αναμένεται νευρική. Το πρόβλημα είναι η κερδοφορία», επισημαίνει ο Μπέρναρ Μακ¶λιντερ, υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην εταιρεία NCB. Ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας του δείκτη ήταν οι τράπεζες. Οι μετοχές των HSBC, BNP Paribas, Banco Santander και UBS σημείωσαν πτώση μεταξύ 2,4 – 7,5%.

Οι μετοχές ενέργειας ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό των ζημιών εξαιτίας της μείωσης στην τιμή του αργού CLc1 της τάξης του 1,6%.

Συγκεκριμένα, οι μετοχές των εταιρειών BP, Royal Dutch Shell και Total κατέγραψαν πτώση μεταξύ 1,2-1,7%. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της Rio Tinto ενισχύθηκε κατά 5,6% λόγω πληροφοριών για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων από την κρατική κινεζική εταιρεία αλουμινίου Chinalco με την China Development Bank με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδότησης εν όψει πιθανής συμφωνίας του γίγαντα αλουμινίου.

Με καθοδικές τάσεις ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των περισσότερων ευρωπαϊκών δεικτών με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 1,2%, τον γερμανικό DAX κατά και τον γαλλικό CAC 40 κατά 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα