Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2009 06:05

Ανοδικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών του κλάδου υψηλής τεχνολογίας καθώς Ιαπωνία και Αυστραλία αύξησαν τις προσπάθειές τους για την οικονομική ανάπτυξη και οι τιμές των τσιπ αυξήθηκαν.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 1% φθάνοντας στις 82,08 μονάδες στις 11:42 π.μ. στο Τόκιο, με δύο μετοχές να κινούνται ανοδικά σε κάθε μία που σημείωνε απώλειες. Ο δείκτης φέτος έχει υποχωρήσει 8,4% εν μέσω της αύξησης των στοιχείων ότι η παγκόσμια ύφεση πιέζει τα εταιρικά κέρδη.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index σημείωσε άνοδο 1,5% φθάνοντας στις 3.549,90 μονάδες, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,1%. Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 0,1% καθώς κυβερνητική έκθεση έδειξε ότι οι δαπάνες των καταναλωτών υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα και οι εταιρείες από την Mattel Inc. έως την Rockwell Automation Inc. εμφάνισαν χαμηλότερα των προβλέψεων κέρδη.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνουν τις προσπάθειές τους να αναζωογονήσουν την παγκόσμια οικονομία που εμφάνισε ζημίες πλέον του 1 τρισ. δολ. από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η παγκόσμια ανάπτυξη σχεδόν θα σταματήσει φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) την εβδομάδα που πέρασε. Σήμερα το υπουργείο Οικονομίας της Ν. Κορέας είπε ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος για πρώτη φορά σε 10 χρόνια.

Σήμερα η Αυστραλία ανακοίνωσε το δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης από τον Οκτώβριο με στόχο την αποτροπή εισόδου της οικονομίας σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1991. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News η Reserve Bank of Australia θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού αργότερα σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1960.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει έως τον Απρίλιο του 2010 μετοχές αξίας 1 τρισ. γιέν (11,1 δισ. δολ.) και θα τις κρατήσει το λιγότερο έως τον Μάρτιο του 2012.

Οι μέσες τιμές του δείκτη τιμών των τσιπ μνήμης, άλλως DRAM, αναρριχήθηκαν χθες 27%, τα μέγιστα από τον Νοέμβριο του 2007, σύμφωνα με την Dramexchange Technology Inc., τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Ασίας για τσιπ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα