Ζημίες 3,3 δισ. δολ. για τη BP

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2009 10:09
UPD:10:13

Τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες σε διάστημα επτά ετών εμφάνισε η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, BP, καθώς η παγκόσμια ύφεση οδήγησε τις τιμές του αργού σε πτώση – ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 3,3 δισ. δολαρίων, έναντι καθαρών κερδών 4,4 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 2,6 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τα 3 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού υποχώρησαν στο τέταρτο τρίμηνο κατά 56%, αναγκάζοντας τις εταιρείες να περιορίσουν τις δαπάνες τους και να αναβάλλουν την υλοποίηση πρότζεκτ.

Οι μετοχές της BP έχουν καταγράψει απώλειες περίπου 10% από τότε που τιμές του αργού υποχώρησαν από το ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι, στο οποίο είχαν εκτιναχθεί τον Ιούλιο.

Η βρετανική εταιρεία επηρεάστηκε θετικά από την αποκατάσταση των λειτουργιών στο διυλιστήριο του Τέξας, το οποίο λειτουργούσε με μειωμένη δυναμικότητα από το 2005. Η BP έκλεισε τη μονάδα πριν από την επέλαση του τυφώνα Ρίτα τον Σεπτέμβριο του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα