IOBE: Ανάκαμψη καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ελαφρά υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2009 12:38

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί για ενδέκατο συνεχή μήνα τον Ιανουάριο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης διαμορφώνεται στις 55,4 μονάδες, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση από τον Ιανουάριο του 1990.

Αντίστοιχο χαμηλό ρεκόρ σημειώνουν άλλωστε άλλες 16 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και το Ην. Βασίλειο, η Γερμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η επιβράδυνση της υποχώρησης ενδεχομένως να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση αυτής της καθοδικής τροχιάς, καθώς τα περιθώρια για εντονότερη επιδείνωση των σχετικών δεικτών είναι πλέον μικρά.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης περιόδου δυσμενούς οικονομικού κλίματος και χαμηλών επιχειρηματικών προσδοκιών και την αποτύπωση των συνεπειών της κρίσης σε βασικά μεγέθη δραστηριότητας (πωλήσεις, απασχόληση, παραγωγή, κτλ).

Έτσι οι επιχειρηματικές προσδοκίες και στους τέσσερις τομείς της οικονομίας περιορίζονται, ωστόσο το σημαντικότερο γεγονός του Ιανουαρίου είναι η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο συνεχούς επιδείνωσης. Αναλυτικότερα:

στη Βιομηχανία, ενισχύονται τόσο οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των παραγγελιών και της ζήτησης, όσο και οι αντίστοιχες προβλέψεις μείωσης της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, αν και την ίδια στιγμή, το ύψος των αποθεμάτων παραμένει ενισχυμένο, αλλά σταθερό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

στις Υπηρεσίες, καθοδικά κινούνται οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών και της τρέχουσας ζήτησης, οι οποίες είναι σταθερά αρνητικές τους τελευταίους μήνες. Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο τρίμηνο, με το σχετικό ισοζύγιο να είναι και εδώ αρνητικό.

αρνητικό είναι το κλίμα και στο λιανικό εμπόριο, καθώς ενισχύονται οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και γίνονται ακόμα πιο απαισιόδοξες οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους στο επόμενο τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα τα αποθέματα εμφανίζονται περισσότερο διογκωμένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

εντείνεται η απαισιοδοξία και στις Κατασκευές, αφού οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών είναι φτωχές, όταν την ίδια στιγμή επιδεινώνονται έντονα οι ήδη δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο.

αντίθετα, στην πλευρά της ζήτησης, η Καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται κατά 8 μονάδες και διαμορφώνεται στα επίπεδα των θερινών μηνών του 2008. Ουσιαστικά, τον Ιανουάριο αμβλύνεται η πολύ έντονη απαισιοδοξία η οποία χαρακτήριζε τις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της πρόθεσης αποταμίευσης, ενώ και οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας είναι ηπιότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα