Αύξηση 0,9% του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο στη Μ. Βρετανία

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2002 13:03

Σε ποσοστό 0,9% αναπτύχθηκε η οικονομία της Μ. Βρετανίας το τρίτο τρίμηνο του έτους και με τους υψηλότερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα περισσότερο των δύο ετών, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του τομέα κατασκευών.

Το τρίτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις του 0,8% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.

Η βρετανική, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, αναπτύχθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη μετά τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 38 ετών και την πτώση του δείκτη ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα 27 ετών.

Οι υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν πλέον των 2/3 της οικονομίας αναπτύχθηκαν περισσότερο τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ ο τομέας της βιομηχανίας άρχισε να αναπτύσσεται μετά από έξι τρίμηνα υποχώρησης.

Ο κλάδος των κατασκευών αναπτύχθηκε σε ποσοστό 1,7% το τρίτο τρίμηνο και με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1988 έναντι ανάπτυξης 0,5% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ο τομέας κατασκευής νέων κατοικιών τόνωσε περισσότερο από τους λοιπούς τομείς τον εν λόγω κλάδο.

Το ΑΕΠ μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου αυξήθηκε περισσότερο από 0,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ενα χρόνο πριν η ανάπτυξη της οικονομίας στη Μ. Βρετανία ήταν σε ποσοστό 2,1% το τρίτο τρίμηνο έναντι 1,8% το προηγούμενο από αυτό το έτος. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8% μετά από αύξηση 1,2% που είχαν σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο.

Η ανάπτυξη στα 12 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία συναλλάσσονται με ευρώ αναμένεται φέτος να υποχωρήσει στο 0,8%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από την ύφεση του 1993 και η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Οσο για την οικονομία των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, αυτή αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση σε ποσοστό της τάξης του 4%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα