Στο τραπέζι του Ecofin η δημοσιονομική σταθερότητα

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 11:16

Για το χρόνο που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας για τη στήριξη της οικονομίας μετά από μία περίοδο αυξημένων δαπανών θα συζητήσουν την προσεχή Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κείμενο που προετοιμάστηκε εν όψει της συνάντησης και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Είναι σημαντικό να συμφωνήσει η Ε.Ε. σε μία συντονισμένη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και σε σταθερές αρχές για τη δημοσιονομική σταθερότητα», σύμφωνα με το κείμενο της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ε.Ε., που προετοιμάζει την ατζέντα για τις μηνιαίες συναντήσεις του ECOFIN.

Το κείμενο αναφέρει ότι η στρατηγική για έξοδο από την οικονομική κρίση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών-μελών ως προς τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών και «τις κοινές δημοσιονομικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν». Το κείμενο θεωρεί «αναγκαία τη στενότερη συνεργασία για παράδειγμα μέσω της επιβολής κοινών αρχών ή κατευθυντήριων γραμμών για πακέτα στήριξης επιμέρους κλάδων και μέτρα που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων εντός της Ε.Ε.».

Η ανάγκη είναι πιεστική να υπάρξει συμφωνία σε μία στρατηγική που στόχο θα έχει τη βελτίωση των δημοσιονομικών καθώς η Κομισιόν βλέπει το έλλειμμα της Ε.Ε. να υπερδιπλασιάζεται στο 4,4% του ΑΕΠ εφέτος και να εκτινάσσεται στο 4,8% το 2010. Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις, 12 από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. θα ξεπεράσουν εφέτος το όριο 3% που ισχύει για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και επιπλέον 16 θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα το 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα