Αιολική ενέργεια, η νέα αγαπημένη της Ευρώπης

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 13:03
UPD:16:23

Στην αιολική ενέργεια επένδυσε η Ευρώπη το 2008 - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας- σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

Τα στοιχεία που είδαν τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας υποδηλώνουν αύξηση της δυναμικότητας των σταθμών αιολικής ενέργειας κατά 43%, έναντι 35% για το φυσικό αέριο, 13% για το πετρέλαιο και 2% για τον υδροηλεκτρισμό.

Η αιολική είναι ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή ενέργειας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EWEA, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, oι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση, ενώ η

η Κίνα διπλασίασε τη δυναμικότητα των αιολικών της πάρκων για τέταρτη συνεχή χρονιά και στοχεύει να κατακτήσει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή αιολικής ενέργειας παγκοσμίως έως το 2010, σύμφωνα με δήλωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αιολική ενέργεια είναι η αδιαμφισβήτητη πρώτη επιλογή της Ευρώπης στην προσπάθειά της να στραφεί προς τις καθαρές, τοπικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της EWEA.

Τον περασμένο χρόνο, κάθε εργάσιμη ημέρα προστέθηκαν 20 νέες ανεμογεννήτριες στον «αιολικό στόλο» της Ευρώπης.

Η Γερμανία και η Ισπανία εξακολουθούν να μονοπωλούν την κορυφή του Ευρωπαϊκού πίνακα αιολικών εγκαταστάσεων.

Η Γαλλία, η Ιταλία και το Ην. Βασίλειο είχαν ικανοποιητική ανάπτυξη ξεπερνώντας τα 3.000 MW.

Υπάρχουν 10 κράτη μέλη που ξεπέρασαν τα 1.000 MW, ενώ άλλα 2, η Αυστρία και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά.

Εντυπωσιακές μεταξύ των νέων κρατών μελών η Ουγγαρία που διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ της, φτάνοντας τα 127 MW, η Βουλγαρία που την τριπλασίασε από τα 57 MW στα 158 MW και η Πολωνία που σχεδόν την διπλασίασε στα 472 MW από τα 276 MW .

Από τα μη κράτη μέλη εντυπωσιακή ήταν η Τουρκία που τριπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ από 147 MW σε 433 MW.

Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είχαν μια αύξηση 357 MW κατά το 2008, και έφτασαν τα 1,471 MW.

Πηγή: Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα