Υποβάθμιση της Ρωσίας στο BBB από τη Fitch

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 13:48
UPD:14:15

Πρόκειται για τη δεύτερη υποβάθμιση της Ρωσίας, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Standard & Poor's το Δεκέμβριο.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης, λόγω της πτώσης των τιμών στα εμπορεύματα, των εκροών κεφαλαίων, της συρρίκνωσης των αποθεμάτων και του προβληματικού χρέους των εταιρειών.

Πρόκειται για τη δεύτερη υποβάθμιση της Ρωσίας, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Standard & Poor's το Δεκέμβριο.

Στη βαθμολογική κλίμακα της Fitch, εάν η Ρωσία υποβαθμιστεί κατά δύο επιπλέον επίπεδα, τα ρωσικά κρατικά ομόλογα θα θεωρούνται στην αγορά «ριψοκίνδυνα» έναντι «επενδυτικού βαθμού» που θεωρούνται σήμερα.

Συνέπεια της υποβάθμισης ήταν η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου στο επίπεδο των 1,29 δολαρίων.

«Η υποβάθμιση αντανακλά τον αντίκτυπο που είχε για τη Ρωσία η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων και η αποδιοργάνωση των κεφαλαιαγορών που οδήγησαν τις ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις σε αδυναμία χρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία στη διαχείριση των μακροοικονομικών μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει ο Έντγουαρντ Πάρκερ, επικεφαλής της ομάδας της Fitch's Sovereigns για την Αναδυόμενη Ευρώπη.

Για μία οκταετία, κατά την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας, η χώρα γνώρισε οικονομική άνθηση, τονίζει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

O πανίσχυρος ηγέτης προχώρησε σε κρατικοποίηση του ενεργειακού τομέα, αλλά και των περισσότερων κλάδων της ρωσικής οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στην εισροή υπέρογκων ποσών στα κρατικά ταμεία.

Το δίδυμο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να συνδέσει την επιτυχημένη διακυβέρνησή του με τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας, κάτι που δεν είχε καταφέρει κανένας Ρώσος ηγέτης στο παρελθόν, σημειώνει η Handelsblatt.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, εξανεμίζοντας τα κρατικά έσοδα, τα οποία επίσης μειώνονται σημαντικά από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τα ρωσικά αποθέματα έχουν περιοριστεί στα 435 δισ. δολάρια, γεγονός που εντείνει τους φόβους ότι στους επόμενους πέντε μήνες το κρατικό συναλλαγματικό απόθεμα θα έχει μειωθεί στο μισό.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του Β. Πούτιν, που μόλις τον περασμένο Μάιο είχε δηλώσει ότι η ρωσική οικονομία σύντομα θα ξεπερνούσε την οικονομία της Βρετανίας.

Όλα δείχνουν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί, προκαλώντας πονοκέφαλο στον πρόεδρο Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν, οι οποίοι έχουν συνδέσει άρρηκτα την πολιτική τους καριέρα με την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

Σε περίπτωση που δεν αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας και του ρωσικού νομίσματος, οι δύο ισχυροί ηγέτες της Ρωσίας κινδυνεύουν να χάσουν την εξουσία τους, καταλήγει η Handelsblatt.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα