Ford: Πώληση του σκέλους Volvo στην κινέζικη Geely

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 05:55
UPD:09:39
EPA/JEFF KOWALSKY

Κεφάλαια επιδιώκει να αντλήσει η Ford Motor, για να αποφύγει την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό βρίσκεται στο αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων με την Geely Automobile Holdings για την πώληση του σκέλους της, Volvo Cars, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η Ford πιθανόν να εισπράξει λιγότερα από 6,4 δισ. δολ. – το ποσό που κατέβαλε το 1999 για τη Volvo – σύμφωνα με έναν από τους τρεις ανθρώπους, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ford έχει πλησιάσει και άλλες εταιρείες για να πουλήσει την Volvo Cars, όπως την Chery Automobile και την Chongqing Changan Automobile, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Πέρυσι η Ford εμφάνισε ζημίες-ρεκόρ 14,6 δισ. δολ. καθώς προσπαθεί να στηριχτεί μόνη της και να μην καταφύγει στα κυβερνητικά δάνεια για να επιβιώσει, τη στιγμή που οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου 27 ετών.

Η εξαγορά της τελευταίας ευρωπαϊκής μάρκας πολυτελών αυτοκινήτων θα βοηθήσει τον ιδρυτή της Geely, Λι Σουφού, να πραγματοποιήσει την φιλοδοξία του για επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις των σουηδικών οχημάτων μειώνονται.

Ο εκπρόσωπος της Ford, Μαρκ Τρούμπι, και ο εκπρόσωπος της Geely, Ζανγκ Ζιάοντονγκ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Η Geely πλησίασε για πρώτη φορά την Ford πέρυσι προκειμένου να αγοράσει τη Volvo, πριν η αμερικανική εταιρεία αποφασίσει την πώλησή της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Οι προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με την Geely άρχισαν τον Δεκέμβριο μετά την ανακοίνωση της Ford ότι σκέφτεται να πουλήσει τη Volvo.

H Volvo πιέζεται από τη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν πέρυσι 64%. Η Ford είπε ότι οι προ φόρων ζημίες της Volvo το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης διαμορφώθηκαν στα 736 εκατ. δολάρια.

Τον περασμένο Ιούνιο η Ford πούλησε την Jaguar και την Land Rover στην Tata Motors Ltd. της Ινδίας αντί 2,4 δισ. δολαρίων. Τον Μάϊο του 2007 πούλησε το σκέλος των πολυτελών αυτοκινήτων Aston Martin προς 931 εκατ. δολ. σε ομάδα επενδυτών.

H Geely ιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες από τον Λι, πρώην αγρότη, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό Forbes έχει περιουσία 220 εκατ. δολαρίων. Πέρυσι οι πωλήσεις της Geely στην Κίνα μειώθηκαν 1% ενώ το συνολικό μερίδιο αγοράς της αυξήθηκε 7% σύμφωνα με την J.D. Power Associates. Τον περασμένο μήνα στο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, o Λι είπε ότι οι πωλήσεις της Geely φέτος θα αυξηθούν κατά 25%.

Η Ford προμηθεύει κάποιους από τους κινητήρες των αυτοκινήτων Volvo και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες μοιράζονται τα μηχανικά εξαρτήματα σε κάποια μοντέλα. Οποιοσδήποτε αγοραστής θα πρέπει να αποσπάσει την διαβεβαίωση ότι η Ford θα παραμείνει αρκετά υγιής για να προμηθεύει αυτά τα εξαρτήματα στη Volvo, ανέφεραν οι ίδιοι άνθρωποι.

Κατά πάσα πιθανότητα η Geely θα επιδιώξει να αγοράσει ολόκληρο το μερίδιο της Volvo από το να διαπραγματευθεί με το σουηδικό σκέλος για απόκτηση συγκεκριμένων περιουσιακών του στοιχείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα