Αποσαφηνίζεται το τοπίο στη φορολογική πολιτική

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 12:56
UPD:14:13

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, θα παρουσιάσει στις 13:30 τις αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και το τριετές επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπή για την οικονομική πολιτική υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, θα παρουσιάσει στις 13:30 τις αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και το τριετές επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου ( http://www.mnec.gr/el/ministry/live-press.html ).

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», ο κ. Παπαθανασίου αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις για:

* Το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, που καταργήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, τον περασμένο Αύγουστο, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις. Παράλληλα, διαπιστώνεται μεγάλη μείωση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ αφού απλά οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες περιόρισαν την έκδοση αποδείξεων, ώστε να προσαρμόσουν τα δηλωθέντα κέρδη τους σε χαμηλότερα επίπεδα και να μετριάσουν την επιβάρυνση, από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η επαναφορά του, που σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα αποφύγουν την καταβολή αυξημένου φόρου κατά 1.050 ευρώ.

* Τα τεκμήρια των αυτοκινήτων, των σκαφών αναψυχής και των ακινήτων, που είχε εξαγγελθεί η επαναφορά τους, με νέα διαδικασία εφαρμογής, αλλά ακόμα το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

* Τον τρόπο εφαρμογής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), για το 2009, μετά τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τα λάθη στον υπολογισμό του ΕΤΑΚ το 2008, με αποτέλεσμα το ΕΤΑΚ του 2008 να μην έχει πληρωθεί ακόμα από σημαντική μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων. Στόχος του κ. Παπαθανασίου είναι να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη απαλλαγή για την κύρια κατοικία των φορολογουμένων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καθιερωθεί ένα ελάχιστο αφορολόγητο όριο από το ΕΤΑΚ, για ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας 250.000 έως 300.000 ευρώ. Κάτω από το όριο αυτό, δεν υπάρχει επιβάρυνση με το ΕΤΑΚ. Στις περιουσίες που υπερβαίνουν το συγκεκριμένο όριο θα επιβάλλεται φορολογία, αναλογική, με συντελεστές που θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι απαλλάσσεται από το ΕΤΑΚ η κύρια κατοικία έως 200 τ.μ. και αξίας έως 300.000 ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα