Επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 €

Αύξηση φόρου σε τσιγάρα και ποτά
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 14:19
UPD:16:26

«Η κυβέρνηση επαναφέρει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, που καταργήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, τον περασμένο Αύγουστο, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις.

«Η κυβέρνηση επαναφέρει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την φορολόγηση τσιγάρων και ποτών σε μια προσπάθεια να τονώσει τα δημόσια έσοδα. Συγκεκριμένα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα αυξάνεται από 75% σε 80%, ενώ αύξηση κατά 20% προβλέπεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά και στην μπύρα, με εξαίρεση το κρασί.

Γ. Παπαθανασίου: Οι περικοπές ξεκινούν πρώτα από το κράτος

Γ. Παπαθανασίου: Οι περικοπές ξεκινούν πρώτα από το κράτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, από την επαναφορά του αφορολόγητου, οι απώλειες των εσόδων θα ανέλθουν σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα-ποτά, τα φορολογητέα έσοδα θα αυξηθούν κατά 350 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος αναμένεται να φτάσουν στο 1 δισ. ευρώ.

Αλλαγές στο αφορολόγητο του ΕΤΑΚ

Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ).

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) για κάθε οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 30.000 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν απο τρία παιδιά και πάνω. Για τους άγαμους το αφορολόγητο όριο θεσπίζεται στις 100.000 ευρώ.

Ο συντελεστής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων παραμένει στο 1 τοις χιλίοις. Υπενθυμίζεται ότι με το σημερινό καθεστώς ίσχυε αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ, που αφορούσε όμως μόνο την κύρια κατοικία του φορολογούμενου και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό εξαντλούνταν σε πολύ χαμηλότερα όρια καθώς η αξία της κύριας κατοικίας των φορολογούμενων δεν έφτανε τα 300.000 ευρώ.

Tεκμήρια

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη τη μετάθεση για το 2010 (που αφορά τα εισοδήματα 2009) της εφαρμογής των νέων τεκμηρίων διαβίωσης. Όπως ανέφερε, αυτά θα είναι λίγα, απλά και δίκαια.

Παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται για πρόγραμμα λιτότητας ούτε και παροχών, αλλά διασφαλίζει την ανάπτυξη και με στοχευμένες ενισχύσεις στηρίζει τους ασθενέστερους.

Αφού σημείωσε πως οι δαπάνες θα περιοριστούν δραστικά στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανέφερε πως οι νέες προσλήψεις θα είναι λιγότερες από τον αριθμό των όσων συνταξιοδοτούνται. Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική, τόνισε ότι θα καλύπτει τον πληθωρισμό, ενώ η καταβολή μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από μία και μόνη υπηρεσία.

Ο κ. Παπαθανασίου γνωστοποίησε ακόμη πως προωθείται η μείωση κατά 10% των δαπανών σε όλους τους κωδικούς εκτός εκείνους που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις. Η εξοικονόμηση δαπανών αναμένεται να είναι σε αυτή την περίπτωση περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου Υγείας αναμένεται επίσης ο περιορισμός των δαπανών κατά 500 εκατ ευρώ. Δήλωσε ακόμη πως θα μειωθούν κατά 10% οι συμβάσεις έργου το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης των δαπανών των ΔΕΚΟ.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς σχετικά διατύπωσε επικρίσεις κατά του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της οικονομίας. Όπως επισήμανε, την ίδια ώρα που αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα, την ίδια ώρα που αναφέρεται σε προσφυγή σε διεθνούς οργανισμούς, την ίδια ώρα που καταστροφολογεί, με ανακοινώσεις του προβαίνει σε παροχές ύψους 11 δισ. ευρώ.

Τέλος, σχετικά με τις προτάσεις του ΣΕΒ για την κρίση, σημείωσε ότι όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Περιμένουμε να το πράξει αυτό με επενδύσεις και πάντως όχι να προτείνει νέες επιδοτήσεις για τον ΣΕΒ, πρόσθεσε.

Πηγές: naftemporiki.gr, AΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα