Ανοδος σε Eυρώπη και Wall Street

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2009 19:46

Ανοδο σημείωσαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ θετικό είναι το κλίμα και στη Wall Street παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, τα μισθολόγια – πλην του αγροτικού τομέα εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 34 ετών, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι θέσεις απασχόλησης μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 598.000.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά θα εντείνουν τις πιέσεις, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας. Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε νέα έκκληση για έγκριση του πακέτου ανάκαμψης της οικονομίας από το Κογκρέσο. Προειδοποίησε μάλιστα πως αν δεν αναληφθεί δράση το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να ανέλθει σε διψήφιο ποσοστό.

«Εάν αποτύχουμε στην ανάληψη δράσης, κινδυνεύουμε να χάσουμε εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του Συμβουλίου για την Οικονομία, που θέσπισε ο Μπαράκ Ομπάμα, Κριστίνα Ρόμερ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 1,7% και τερμάτισε στις 824,17 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε κατά 4%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος την Πέμπτη είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις. Οι μετοχές των Royal Bank of Scotland και Deutsche Bank ενισχύθηκαν κατά 9% και 6% αντιστοίχως.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωναν άνοδο μεγαλύτερη του 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα