ΤτΕ: Μείωση επιτοκίων καταθέσεων και δανείων το Δεκέμβριο

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2009 11:26
UPD:11:35

Μείωση παρουσίασαν τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος το Δεκέμβριο του 2008.

Όπως σημειώνει η ΤτΕ, εξαίρεση αποτελούν το επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος και το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός και έως 5 έτη, τα οποία σημείωσαν άνοδο.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση κατά 3 και 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 1,24% και 0,96%, αντίστοιχα.

Αντίθετα με τα επιτόκια καταθέσεων μίας ημέρας, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος σημείωσε άνοδο 14 μονάδων βάσης και επανήλθε έτσι στα επίπεδα του Οκτωβρίου, στο 5,36%. Το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) σημείωσε το Δεκέμβριο του 2008 σημαντική πτώση κατά 56 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 2,52%.

Όσον αφορά στα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) μειώθηκε κατά 41 μονάδες βάσης στο 14,83%.

Μείωση κατά 36 μονάδες βάσης σημείωσε και το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, το οποίο διαμορφώθηκε στο 7,13%. Πτώση παρατηρήθηκε και στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος τόσο για μικρά όσο και για μεγάλα σχετικώς ποσά.

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 6,18% και το μέσο επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 52 μονάδες βάσης στο 5,07% από 5,59% το Νοέμβριο του 2008. Σημαντική μείωση παρουσίασε και το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, καθώς μειώθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,92%.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη, σημείωσε το μήνα αυτό άνοδο κατά 29 μονάδες βάσης στο 5,53%.

Όπως σημειώνει η ΤτΕ, μείωση σημείωσαν το Δεκέμβριο και τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων, με μόνη εξαίρεση το επιτόκιο των καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη, το οποίο σημείωσε άνοδο.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη, παρουσίασε άνοδο κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο του 2008 στο 5,35%. Αντίθετα, το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις, μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 5,13%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε το μήνα αυτό κατά 21 μονάδες βάσης στο 4,87%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,11%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα