Αίτημα για σχέδιο στήριξης της κλωστοϋφαντουργίας

Υπόμνημα ΣΕΠΕΕ - ΣΚΕΕ στα αρμόδια υπουργεία
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2009 17:46

Tην κατάρτιση και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης ζητούν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ) και ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμων Ενδυμάτων (ΣΚΕΕ).

Σχετικό υπόμνημα με τις προτάσεις τους υπέβαλαν στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι «οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη θα επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση εντός του 2009 σε μία Ζώνη όπου πραγματοποιούνται ελληνικές εξαγωγές προϊόντων ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας άνω του 1,6 δισ. ευρώ ετησίως».

Μεταξύ άλλων, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί στις απαιτούμενες διαδικασίες για την ενεργοποίηση σχετικής κοινοτικής διάταξης, η οποία δικαιολογεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες και για περιορισμένο χρονικό διάστημα κρατικές ενισχύσεις προς συγκεκριμένους κλάδους και εν προκειμένω προς το κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

Το σχέδιο, όπως διευκρινίζουν οι ΣΕΠΕΕ και ΣΚΕΕ, θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς «οι άνευ σχεδίου προσπάθειες ενίσχυσης μεμονωμένων επιχειρήσεων διαταράσσουν τις συνθήκες ανταγωνισμού και αποδυναμώνουν τη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν από την οικονομική κρίση».

Για τη στήριξη των εργαζομένων προτείνουν τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού κοινωνικής «απόσβεσης», ο οποίος θα υποστηρίζει, υπό όρους, για ορισμένες χρονικές περιόδους, το εισόδημα των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές στις περιπτώσεις διατάραξης της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης και βραχυπρόθεσμης ή και μακροπρόθεσμης διακοπής της απασχόλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα