«Καταψήφισαν» το σχέδιο Γκάιτνερ

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 00:01

Βαθύ κόκκινο… έδειξαν χθες τα ταμπλό των μεγάλων χρηματιστηρίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το πολυαναμενόμενο σχέδιο Γκάιτνερ για τη σταθεροποίηση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν «έπεισε» τους επενδυτές, που ανέμεναν πιο αναλυτικές προτάσεις και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως το πώς θα αποτιμηθεί το «τοξικό» ενεργητικό των τραπεζών.

Η απογοήτευση ήταν τέτοια ώστε στη Wall Street να έχουμε τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις από την ημέρα που ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τον επιμέρους δείκτη S&P Financials να καταγράφει απώλειες άνω του 8%. Η μετοχή της Bank of America υποχωρούσε περίπου 17%, της Citigroup 12% και της JPMorgan Chase & Co. περίπου 7,5%.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές και στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε σε ποσοστό 2,9%, στις 805,94 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE100 έκλεισε στις 4.213,08 μονάδες μειωμένος κατά 2,19%. Μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 3,46% παρουσίασε ο Xetra Dax στη Φρανκφούρτη, ενώ στο -3,64% έκλεισε και ο CAC 40 στο Παρίσι.

Μικρότερες ήταν οι απώλειες στην Ασία. Στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε 0,29%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα