Τη μεγαλύτερη μείωση σε χρονικό διάστημα περίπου 13 ετών σημείωσαν οι εξαγωγές της Κίνας, καθώς η ζήτηση εξανεμίστηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, επιδεινώνοντας την προοπτική της απασχόλησης και της βιομηχανικής παραγωγής στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν 17,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσαν σήμερα τα τελωνεία της χώρας στο Web site τους, μετά από μείωση 2,8% τον Δεκέμβριο.
Η συρρίκνωση της κινεζικής οικονομίας κόστισε ήδη 20 εκατ. θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση να τονώσει την κατανάλωση και να επεκτείνει το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.).
Μείωση 43,1% σημείωσαν οι εισαγωγές τον Ιανουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη του υπολογισμού τους το 1995, μετά τη μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες στη χώρα και τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 39,11 δισ. δολ., το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ.
Το κινεζικό νόμισμα, γιουάν, ισχυροποιήθηκε στα 6,8339 ανά δολάριο στις 12:13 μ.μ. σήμερα στη Σαγκάη, από 6,8342 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε 5,7% τον Δεκέμβριο από αύξηση 17,4% που σημείωσε πριν από έναν χρόνο.
Η Ινδία απαγόρευσε τις εισαγωγές κινεζικών παιχνιδιών για έξι μήνες τον μήνα πέρασε, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Στις 6 Φεβρουαρίου η Κίνα είπε ότι οι περιορισμοί της Ινδίας ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,8% το τέταρτο τρίμηνο από το προηγούμενο έτος, τον χαμηλότερο ρυθμό σε επτά χρόνια μετά την ανάπτυξή της με ρυθμό 9% το τρίτο τρίμηνο.