IEA: «Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2009

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 12:38

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) «ψαλίδισε» σήμερα τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2009, εκτιμώντας ότι η κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα – το οποίο συνιστά τη μεγαλύτερη πτώση από το 1982.

Η ΙΕΑ αναθεώρησε τις προβλέψεις της κατά 570.000 βαρέλια στα 84,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επικαλούμενη τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την οικονομία. Σύμφωνα με τη διεθνή υπηρεσία, η ζήτηση αργού θα μειωθεί φέτος κατά 1,1%.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» μειώθηκαν περισσότερο από 100 δολάρια από τα ιστορικά ρεκόρ του Ιουλίου, καθώς οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία ήρθαν αντιμέτωπες με την πιο σοβαρή ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι τιμές του αργού βρίσκονται σήμερα κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Η μεγαλύτερη αναθεώρηση στις προβλέψεις της ΙΕΑ αφορά στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ειδικότερα, η ΙΕΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση αυτών των χωρών κατά 340.000 βαρέλια την ημέρα στα 46 εκατ. βαρέλια την ημέρα – που συνιστά μια συρρίκνωση της τάξης των 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ή 3,2%.

Η υπηρεσία αναθεώρησε, επίσης, προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την προσφορά αργού από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα στα 50,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Παρόλα αυτά, η προσφορά από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να παράσχει φέτος περίπου 28,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να εξισορροπήσει την προσφορά με τη ζήτηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα