Κ. Χατζηδάκης: Δεν εξετάζεται η χρήση της πυρηνικής ενέργειας

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 13:01

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν περιλαμβάνεται στον μακροχρόνιο σχεδιασμό των πηγών ηλεκτροπαραγωγής, επανέλαβε κατηγορηματικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση χθες του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) για την επικαιροποίηση του Μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το ΣΕΕΣ, ο περιορισμός της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 9% και η συμμετοχή των «πράσινων πηγών» κατά 18%, αποτελούν δύσκολους, αλλά επιτεύξιμους στόχους, που υπαγορεύονται από την πολιτική της Ε.Ε..

Ειδικά για το μείγμα των πηγών ηλεκτροπαραγωγής, το ΣΕΕΣ εξακολουθεί να θεωρεί βέλτιστη τη λύση που διαμορφώνει κατά το 2020 περίπου ισομερή συμμετοχή του Φυσικού Αερίου, των ΑΠΕ και των Στερεών Καυσίμων.

Όπως διευκρινίζεται, εφόσον στην τελευταία κατηγορία θα συμμετέχουν μόνον τα εγχώρια στερεά καύσιμα, αναδεικνύεται σε κρίσιμο θέμα η ριζική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην απαιτούμενη αλματώδη αύξηση των επενδύσεων σε μονάδες ΑΠΕ.

Το Φυσικό Αέριο, εξάλλου, καλείται να καλύψει αυξανόμενο τμήμα των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής πράγμα που συνεπάγεται εξασφάλιση αυξημένων ποσοτήτων βάσει μακροχρονίων συμβάσεων και αναβάθμιση των υποδομών του συστήματος. Σημαντική παραμένει σε κάθε περίπτωση η επέκταση των διασυνοριακών και διεθνών διασυνδέσεων.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, «η διεθνής οικονομική κρίση κάνει ακόμη περισσότερο επιτακτική την ανάγκη επίτευξης των στρατηγικών στόχων της ενεργειακής πολιτικής και ειδικά των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έτος 2020».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα